DELA

Kålrabbi? Jamen visst!

Har du ätit kålrabbi någon gång?
På Nya Ålands redaktion var det i varje fall inte många.
Det är synd, för kålrabbi är alldeles otroligt gott, och går utmärkt att både tillaga och äta rå.
I tisdags ringde eko-odlaren Ann-Charlotte Funck och berättade att skörden av kålrabbi i år är alldeles osedvanligt god, men att folk inte riktigt vet vad de ska göra med den.
– Kan inte ni hjälpa, undrade hon.
Självklart ilar Nya Åland till undsättning, särskilt när det handlar om något smaskigt. Litar ni inte på undertecknad matskribent kan jag citera en annan, på något större Dagens Nyheter.
Jens Linder skriver på sin matblogg på dn.se så här:
”Jag har fått pippi på denna lilla fina grönsak som blir allt vanligare i matbutikernas grönsaksavdelningar. Den har en så fin kålig och pikant smak. Påminner om rättika, men är mer köttigt och mindra genomskinlig. Var och varannan dag gör jag småsallader på den. En favorit är att bara ta riktigt god olivolja, lite citron, lite salt, svartpeppar och torkad chili blanda och vända tunna skivor av kålrabbi i.”


Flera färger
Det finns kålrabbi i olika färger, dels grön, dels en mycket vackert lila. Man äter inte det grova skalet, bara det krispiga och saftiga innehållet.
Min favorit är att helt enkelt bara skala och skära kålrabbin i stavar och dippa den i en god sås, kanske en god guacamole (avocadodip) eller yoghurtbaserad dipsås med lite sting av vitlök och mynta.


Cole slaw
Om man river kålrabbi blir det otroligt saftigt och gott och funkar utmärkt ensam eller komplement till vitkålen i en coleslaw. Riv då kålrabbi och vitkål grovt, blanda i majonnäs, gräddfil, salt, svartpeppar och lite dijonsenap i lagom proportioner. Den som så önskar kan lägga till pressad vitlök.
Jättegott till en rejäl burgare från grillen.


Ge tips
Man kan förstås hitta en uppsjö recept på kålrabbi tillredd på olika sätt, men jag har ingen erfarenhet av det, för min rabbi tar alltid slut innan jag kommer så långt.
Har du ett bra kålrabbi-recept, ta kontakt med Matrutan, så sprider vi kunskapen vidare.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax