DELA

Sociala nätverk en medborgerlig möjlighet

Hälften av alla ålänningar finns på Facebook. Många använder flera andra sociala medier i sin vardag.
Nästan alla vuxna människor har en mobiltelefon, och inom en snar framtid kommer de flesta att ha en smarttelefon.
Detta är en oerhörd möjlighet.

För privatpersoner och grupper av människor är sociala medier underhållning, kontakter och nätverk, information och tidsfördriv. För samhället kan det vara ett nytt sorts klister, ett sätt att upprätthålla en vardagston i samtalet mellan myndigheter och medborgare som inte funnits förut.
Hittills har inga offentliga inrättningar på Åland gripit den möjligheten. Man jobbar fortfarande främst med en envägskommunikation, där medborgaren får söka information och kontaktuppgifter, men där ingen på andra sidan står redo att svara på frågor, och där man inte är beredd att förklara i forum eller diskussioner, utan bara i en statisk förhandspublicering.

Tänk er hur det kunde vara.
Så många ärenden som i dag kräver flera samtal, frustration och väntetider kunde klaras av i realtid över nätet, om det bara fanns någon som kunde leda och guida och svara. Tänk så mycket information som, om man skapade lösningar för det, kunde skickas ut direkt till medborgare som registrerat sig, eller som bara befinner sig inom ett geografiskt område, eller som anmält att de är intresserade av information om ett visst ämne.

Tänk vilken smidighet det kunde bli, och vilka möjligheter till samarbete som finns för de åländska kommunerna i en digital värld där redan i dag hälften av alla ålänningar i teorin kan nås på en gång, med ett knapptryck. Eller för all del, alla ålänningar som registrerat sig som prenumeranter för en tidning eller kunder i ett företag.

I dag finns ett väldigt begränsat samarbete mellan den tredje sektorn, företagen och offentlig sektor, trots att de digitala banden som länkar dessa världar samman redan är knutna. Det är som om någon byggt ett helt nätverk av nya blodådror på en nedsövd patient, och sedan glömt att lätta på narkosen.
De som byggt nätverken, Facebook, Google och andra stora aktörer, utnyttjar naturligtvis de kommersiella möjligheter som finns, men det är först när också den offentliga och medborgerliga nivån också knyts in i de sociala nätverken som deras betydelse kan bli revolutionerande för relationen mellan makt och medborgare.

Sociala medier kommer inte att rädda världen, lika lite som internet har gjort det, eller telefonen eller boktryckarkonsten. Däremot kan det vara en möjlighet att förenkla och snabba upp saker, att göra det lättare att knyta kontakter och att upprätthålla den lättsamma sociala kontakt som är världens bästa smörjmedel när man vill få något gjort, trots geografiska avstånd.

Det bästa är; man behöver inte vänta på ÅDA eller någon annan stor reform.
En sluten Facebook-grupp för kommunalt anställda på Åland, eller anställda inom socialvården i kommunerna, eller kommundirektörerna. Bara för kommunikationen.
Ett Instagram-konto där bilder läggs ut på lediga tomter på Åland.
Diskussionsgrupper för varje skola, för varje dagis, och varje byggnadsinspektion där det finns något som är villigt att kommunicera.
Testa. Det är gratis. Det kan bli bra.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax