DELA

De drog fem femma-vinnare

I den hög med bokidéer som finns framför Lina Antman, Isela Valve och Jonas Bladh finns fem vinnare. Måndagen den 18 mars får dessa fem femteklassare äta lunch med författarna Johan Unenge och Måns Gahrton.
Under februari har landskapets femteklassare skickat in idéer till de kända svenska barnboksförfattarna Johan Unenge och Måns Gahrton. Igår möttes juryn – Lina Antman från arbetsgruppen för projektet Det magiska mötet, bibliotekarien och författaren Isela Valve samt Nya Ålands chefredaktör Jonas Bladh – och plockade ut de fem vinnarna bland alla förslag som rasslat in.
– Det är andra året vi kör med det här konceptet och i år fick vi in mycket fler förslag än ifjol, ett hundratal, säger Lina Antman.
Det är allt från fantasyaktiga förslag till rymdresor och mörka men realistiska människoöden. Vissa har skrivit några ord, vissar flera sidor.
– Vi har till och med fått lära oss helt nya ord, säger Isela Valve.
De tre jurymedlemmarna tycker att nivån överlag är hög och det var inte svårt att hitta fem vinnarbidrag..
De fem vinnarna får hänga med och möta författarna när de landar på flygfältet måndagen den 18 mars. Därefter äter de lunch på restaurang tillsammans och slutligen blir det läsfest för landskapets alla femteklassare på Mariehamns stadsbibliotek.
– Vi vill ha det strax efter litteraturdagarna medan känslan och den stora scenen ännu finns i biblioteket, säger Lina Antman.
Författarna ska också hinna med ett besök på specialfritidshemmet Galaxen innan de tar flyget hem till Stockholm igen. Johan Unenge och Måns Gahrton har bland annat gjort böckerna om Hotell Gyllene Knorren, skejtarkillen Pontus, Eva & Adam och Rosa.

Extremt lyckat ifjol
Det magiska mötet är ett projekt som skolbibliotekarien Elspeth Randelin och Lina Antman drog igång i samarbete med stadsbiblioteket när Barnens litteraturdagar lades ner för ett par år sedan. De två utgör en arbetsgrupp som söker finansiering men eftersom de vill ha med välkända och populära författare måste de bokas i god tid, det vill säga långt innan besked kommit från eventuella finansiärer. Det kan i värsta fall betyda att arbetsgruppens medlemmar själva hamnar att bekosta en del. Totalbudgeten för projektet är cirka 11.000 euro.
– Vi funderar på hur vi ska lösa detta till nästa år, kanske bildar vi en förening. Då blir det också lättare att söka pengar från fonder och stiftelser.
Arbetsgruppen samarbetar också med Nya Åland som bland annat bekostar lunchen för vinnarkvintetten och författarna. Chefredaktör Jonas Bladh tycker det är närapå skandal att ett sådant här projekt inte bekostas med offentliga medel.
– Man får ju hoppas att beslutsfattarna förstår hur viktigt det är att satsa på barnens läs- och skrivförmåga och deras förmåga att använda fantasin innan det är för sent.
Ifjol deltog 330 femteklassister från alla skolor på Åland i läspartyt på stadsbiblioteket som då leddes av Anders Jacobsson och Sören Olsson.
– Det var extremt lyckat i fjol och det är säkert också anledningen till att så många skickat in bidrag i år. Där är ett konkret bevis på att populära författaraidoler påverkar barnen att vilja uttrycka sig i skrift, säger Lina Antman.

Anne Sjökvist