DELA

Alfons gör regidebut i radion

Radioteater tillhör inte vanligheterna i den åländska etern. Men i höst kan man avnjuta nyinspelade Den skalliga primadonnan. Skådespelaren Alfons Röblom har regisserat den absurda pjäsen.
Alfons Röblom har precis avklarat sin debut som regissör. Under fyra dagar förra veckan spelades radioteatern Den skalliga primadonnan, av Eugéne Ionesco, in i hans morföräldrars hus. Manuset föll han för redan när han gick på teaterhögskolan och det har legat kvar i hans medvetande.
– Det är en tragikomisk pjäs med en absurd humor som tilltalade mina sinnen, säger Alfons Röblom.
Röblom har tidigare hållit sig till skådespeleriet och tyckte att radioteater var ett bra sätt att mjukstarta som regissör. Då behöver man ju bara fokusera på ett sinne.
Han kontaktade Ålands radio och efter mycket mejlande fick han grönt kort för att få spela in teatern. Han visste redan att han ville jobba med sina gamla kollegor från Mariehamns teaterförening.
– Det tog en halvtimme så visste jag vilka röster jag ville ha. Danne Sundman i rollen som brandkaptenen var den första jag fick klart för mig, det var som intuition, säger Röblom.

Nybörjare
Ingen i ensemblen, förutom Jan-Erik Berglund, har gjort radioteater förut, men alla var positiva till idén.
– Jag trodde att man satt stilla i en studio och läste när man gör radioteater men så är det ju inte alls, säger Danne Sundman.
Nej trots att inte lyssnaren ser det måste även en radioskådis röra på kroppen. Det gör skillnad för lyssnaren om skådespelaren ligger eller sitter, har huvudet stilla eller vänder på det eftersom männsikan är så van att uppfatta vad rösten kommunicerar.
Pjäsen som börjar realistiskt men sedan övergår till att bli mer och mer absurd har även en del likheter med det åländska samhället och Joel Petterssons texter.
– Den tar upp aktuella saker som influensa, lågkonjunktur och släktutredning. Och den driver med det brittiska precis som Joel drev med bönderna, säger Danne Sundman.
Den belyser även sociala fasader och visar att det alltid finns en hel del smärta under de polerade ytorna. Den kan nog provocera och irritera tror Röblom.

Söker stämning
Att spela in i ett vanligt bostadshus har sina för och nackdelar. Det kan komma in ljud utifrån, men å andra sidan kan det vara effektfullt att inte ha ett så antiseptiskt ljud som det är i en studio. När Röblom regisserar blundar han och lyssnar, efter tempo och stämning.
Radioteater har förekommit en hel del på Åland förr, men det tillhör inte vanligheterna. Lite av en försummad kulturform får man ändå säga att det är.
– Men vi har alltid varit öppna för radioteater, det hör ju till radions uppgift, säger Ann-Christine Karlsson som både medverkar i pjäsen och jobbar som programplanerare på Ålands radio.
Radion finansierar rättighetskostnader, inspelningstekniker, redigerare och utrustning. Pjäsen sänds i början av hösten, exakta datum är ännu inte bestämda.

Text och foto: TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax