DELA

Våscs lag spelar varannan hemma

INNEBANDY. Spelprogrammet i division III har gjorts om så att både Våscs dam- och herrlag nu spelar sina hemmamatcher på just hemmaplan.
– Det här ger oss en ypperlig möjlighet att stiga, vi får de bästa förutsättningarna, säger spelande tränaren David Holmberg.
Förra säsongen hade Våsc endast två hemmaomgångar då samtliga lag i division III reste till Åland för att möta varandra. I år har programmet ändrats. Våsc får rena hemmamatcher där varje lag enskilt kommer till Baltichallen för att möta ålänningarna.
– Jag tror det beror på det som hände i fjol när en kille ur ett av lagen drunknade. Förbundet vet att det blir för mycket baluns om alla lag kommer på en gång, säger David Holmberg.
Det här innebär i praktiken att Våsc nu bara har fyra bortaomgångar på en säsong, jämfört med nio under motsvarande tidsperiod senast.
– Dessutom har vi bara lördagsmatcher borta, skönt för alla dem som är med, det är tungt att komma hem måndag morgon och sedan gå till jobbet. Det har också gjort att vi många gånger hade dåligt med folk i truppen.

En bred trupp
Herrlaget har börjat träna inför seriepremiären som sker på bortaplan 22 september.
– Lyckas vi prestera bra där är det bara att rulla på sedan. Hemma förlorar vi nog inte med tanke på hur mycket folk vi hade vid hemmaomgångarna i fjol.
Vid måndagens träning slöt ett relativt stort gäng upp och Holmberg kunde leda en bra träning.
– Vi har en del nya och några gamla i truppen. Eventuellt har vi på gång med några gamla spelare som kan göra comeback och förstärka truppen. Vi måste ta tillvara möjligheten med en bred trupp så vi kan stiga. Division III är lite för lågt för oss, men vi har heller inte ett elitlag. I framtiden siktar vi nog mot division I.

”Närmast sörjande”
Innebandyns storhetstid på Åland är sedan länge över, men nu finns ändå en chans för publiken att under helgerna få se bra åländsk innebandy under hela vintern.
– Vi har fått bra speltider på lördag kväll innan allt händer och hoppas vi kan arrangera något tillsammans med Våscs damer. Vi har tänkt ha musik och liknande arrangemang. Dessutom är det betydligt bättre att bara ha en plan i Baltichallen igång, än förra säsongen när det spelades på två planer och var tusen spelare i hallen, säger David Holmberg och fortsätter:
– Det här väcker säkert lite lust hos de yngre spelarna, det är alltid roligt att spela om det kommer några och tittar, åtminstone de närmast sörjande.
Damlaget har premiär i division III 29 september, då på hemmaplan mot SBS Masku.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax