DELA

Trots seger har JIK kval att vänta

DIVISION I, NORDÖSTRA
JIK-VINGÅKER B 3–2
VOLLYBOLL. Jomala IK tog i dag sin första seger för säsongen, men ligger fortsatt kvar i botten av tabellen. De kan därför tvingas kvala för att hålla sig kvar i divisionen.
– Det var roligt att vi vann. Men jag har nog haft lite högre förväntningar på oss än en sistaplats, säger lagledaren Erik Viktorsson.
Fram till i helgen levde hoppet om ett avancemang från jumboplats till en plats ovanför kvalstrecket för Jomala IK. Men då krävdes det att nästjumbon Vingåker B inte tog poäng i sina tre avslutande omgångarna. Samtidigt som JIK var tvungna att ta full pott i sina två avslutande matcher.
Men i lördags dog hoppet. Vingåker B kasserade då in en poäng mot Bromma B efter en 2–3-förlust. I dagens match lyckades också JIK besegra Vingåker B med 3–2 (17-25, 25-19, 25-21, 28-30, 15-12), men det hjälper alltså inte. För JIK var det för övrigt en seger som gav laget de första poängen för säsongen.
– Vi presterade egentligen inte något extra bra i matchen men vi höll samma nivå som de. Redan i förra mötet mot Vingåker borde vi ha vunnit, men genomgående för den här säsongen är att vi har haft svårt att föra matcher mot de sämre lagen när vi väl har haft chansen, säger JIK:s Erik Viktorsson.


Kan tvingas kvala
Trots att det återstår en match för JIK står det klart att de slutar sist i tabellen. Om ett par veckor får de reda på om de tvingas kvala för att hålla sig kvar i division I.
– De som vi kan tänkas kvala mot är farmarlag till elitserielag, och vad det verkar är det därför inte säkert att de vill stiga, säger Viktorsson.
JIK vill hur som helst spela kvar i division I.
– Jag trodde nog att vi skulle kunna undvika sistaplatsen, och kanske komma tredje-fjärden sist. Men vissa förluster tog nog för mycket på psyket. I början av den här säsongen var vi också ett så gott som nytt lag, men fram tills nu har juniorerna spelat några riktigt hårda matcher och tagit ett stort steg. Flera har dessutom fyllt 17 under säsongen så jag tror vi har betydligt större chanser nästa säsong, säger Viktorsson.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax