DELA

Stor travhelg på Åland

TRAV. I helgen är en av årets händelser inom travsporten på Åland. Det är dubbeltrav och tävlingar både på fredag och på söndag.
I startlistorna finns bland annat lemlänningen Malin Friman som startar i tre lopp – två travlopp och ett monté.
I årets dubbeltrav är det största loppet Ålandseliten där närmare 1.200 euro ligger i potten. Inga åländska hästar är anmälda i just det loppet men väl en kusk – Roald Eriksson.
Den åländska närvaron är i stället bättre representerad i de andra loppen. En av de är Malin Friman från Lemland som startar i två trav- och ett montélopp
I hagen utanför gården i Herrö står Raptor och Hallinazz. De svalkar sig i skuggan och försöker hålla sig borta från bromsarna. Ännu har de någon dag att slappna av innan det är tävling på Ålandstravet.
– Jag tror att båda har chans till en bra placering. Kanske till och med att Hallinazz har en lite bättre chans om han inte blir för pigg i starten och ödslar för mycket energi redan där.
– Raptor har haft lite problem med att börja galoppera i de senaste loppen och har inte alls haft ett lika bra år som i fjol men båda har blivit bättre och bättre allt eftersom, säger Malin Friman.


Har kört i sju år
Friman har i år bara startat på Åland och har en seger med Raptor på tre starter. Raptor är hennes egen och hon har haft honom i fem år sedan han var ett.
– Där har jag gjort jobbet själv, inkörning och allt så då är det extra roligt om det går bra med honom, säger hon.
Hallinazz, som ägs av svenska Mälarkusar Ab, har hon också startat med tre gånger i år och vunnit ett lopp.
Friman har haft sin travlicens sedan 2003 och för fem år sedan kom första segern, då med hästen Salt.
Därefter jobbade hon under ett par år i Barbro Carlssons stall i Lemland Haddnäs och i morgon möts de två redan i det första loppet. Friman med Raptor och Carlsson med Interaction.
– På banan är vi hårda konkurrenter men utanför banan är vi goda vänner. Men tävlar man så tävlar man, säger Friman glatt.


Känner inte hästen
Förutom de två travloppen Friman är med i så tävlar hon också i ett montélopp.
Vilken häst det blir vet hon ännu inte, bara att den tränas av svenske topptränaren Tommy Hanné.
– Det blir lite annorlunda när man inte känner hästen man ska tävla med. Men det är roligt att tävla monté emellan åt också. Jag brukar rida ett lopp varje sommar, säger Friman.
Dubbeltravet drar alltså i gång på fredag klockan 18.30 och första loppet på söndag körs klockan 14.00.Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax