Stabil seger för Åland United

FOTBOLL. Åland United spelade strålande i ungefär 25 minuter av lördagens hemmamatch mot KPV. Det räckte för att laget skulle vinna med 3–1 och ta viktiga poäng i Damligans toppstrid.
– Jag tycker att vi var det bättre laget idag, säger Åland Uniteds Emma Liljegren efter matchen.

Åland United inledde lördagens hemmamatch mot KPV från Karleby på ett strålande sätt. Redan i den sjätte minuten tvingades KPV-försvaret rensa undan en boll på mållinjen. I matchens tionde minut kunde bortalaget inte stå emot längre när Nina Hietanen spelade fram Maiju Ruotsalainen som bredsidade in 1–0.

Knappt tio minuter senare var det dags för 2–0 när Åland Uniteds bästa spelare för dagen, Jaana Lyytikäinen, vann en närkamp på offensiv planhalva och spelade fram Rebecca Björkvall som inte gjorde något misstag ensam med målvakten.
I matchens 22:a minut gjorde Åland United dessutom 3–0 genom Ruotsalainen som därmed gjorde sitt andra mål för dagen. Än en gång var det Lyytikäinen som stod för den avgörande passningen.

Mattades av
Efter 3–0-målet fortsatte Åland United att dominera händelserna på planen och därför kom det som en överraskning när KPV:s Obende Biodun kunde reducera en halvtimme in i matchen efter ett svagt ingripande av Emelie Karström i Åland Uniteds mål.
Efter målet jämnade matchen ut sig men KPV:s jakt på ytterligare mål fick sig en rejäl törn när Satu Kivijärvi fick rött kort strax innan halvtidsvilan.
Åland United lyckades dock inte utnyttja sitt numerära övertag i den andra halvleken som blev en tämligen händelsefattig historia. De flesta av åländskornas anfall slutade med en offsideavblåsning eller en alltför lång sista passning som KPV:s duktiga målvakt Alake Funsho lätt kunde lägga vantarna på.
Närmast ytterligare ett mål från hemmalaget var Lyytikäinen men även hennes långskott i den 82:a minuten kunde Funsho hantera.
Inte heller KPV lyckades dock skapa några nämnvärda chanser vilket ledde till att resultatet från den första halvleken stod sig matchen ut.