DELA
Foto: Erkki SantamalaTUNGT Hanna Wiss satte personbästan inomhus i såväl 60 meter som längd men diskades i båda grenarna efter att hon inte ställt upp i sprintfinalen.

Snopet, Wiss

FRIIDROTT. Hennes nya personbästa inomhus hade räckt till ett brons i längd.

Men Hanna Wiss diskades på FM efter att hon strukit sig från 60-metersfinalen.

– Jag blev lite chockad först, men regler är regler, säger hon.
Åländskan Hanna Wiss, som till vardags tävlar för KFUM Örebro, deltog i lördags i inomhus-FM i Tammerfors.

23-åringen var anmäld både till 60 meter och längdhopp och fick en flygande start på tävlingarna när hon trots ett ömmande knä satte personbästa på spintdistansen med 7,65.

– Jag hann tänka att det inte gick så bra eftersom det kändes som att mitt knä var låst. Jag fick en dålig start men lyckades ändå slå personbästa. För två veckor sen kände jag samma sak i Karlstad. Det är någonting i sprinten, men att löpa inför ett längdhopp går bättre, säger Hanna Wiss.

Hon hade räknat med att nå semifinal på 60 meter.

Men med för få anmälda löpare ströks semifinalen och hennes 7,65 räckte till den sista finalplatsen.

Alla resultat strukna

En fullträff som skulle visa sig bli en förbannelse för Hanna Wiss.

– Eftersom knäet krånglade i sprinten valde jag att inte ställa upp i finalen på 60 meter. Särskilt med tanke på att den också gick samtidigt som längdfinalen, säger Hanna Wiss.

I längdgropen imponerade Wiss efter en strulig vinter där hon försökt hoppa med en ny teknik. Den här gången gick hon tillbaka till sin ”gamla” teknik – som bland annat gav FM-silver utomhus i fjol – och slog med ryggen mot väggen till med 6,06 i sitt sista hopp.

Nytt personbästa inomhus och bronsplats bakom Emmi Mäkinen (6,28) och Kristiina Mäkelä (6,10) och tillräckligt för att gå om Henna Palosaari (6,02) i tävlingens elfte timme. Det var bara det att Hanna Wiss aldrig fick någon bronsmedalj.

I och med att hon strök sig från 60-metersfinalen beslöt sig tävlingsledningen för att diska henne i båda grenarna.

Så i stället för två nya personbästan och ett FM-brons fick Hanna Wiss ett streck i protokollet.

”Regler är regler”

Enligt reglerna får en tävlande inte utebli från en final utan ett läkarutlåtande för att få behålla sina kvalresultat. I Hanna Wiss fall hade det räckt med att ställt upp i 60-metersfinalen, trots ett ömmande knä, och tjuvstartat eller joggat igenom den för att behålla sina resultat.

– Samtidigt hade det inte känts sportsligt att gå dit och dra en tjuvstart. Dessutom hade jag varit tvungen att byta nummerlappar och spikskor mitt under pågående längdfinal och sådant tar tid. Jag borde väl ha haft koll på den regeln, men jag har aldrig varit i den situationen tidigare. Regler är regler, jag var chockad just då men har accepterat det nu, säger Hanna Wiss.

Hur snopen känns den här FM-helgen?

– På ett sätt har jag ändå visat att jag har snabbheten i mig och är i bra form, även om jag inte har resultaten svart på vitt. Och med tanke på att jag har en FM-medalj sen tidigare (200 meter 2010) så är det okej. De gånger man har varit i bra form och haft tre övertramp i kvalet har varit värre.