DELA

Sliten Sjölund på väg mot EM

FOTBOLL. En poäng borta mot Serbien. Nu väntar en tuff match mot Polen på onsdag. Vid seger har Finland och Daniel Sjölund goda chanser att kvalificera sig till EM nästa år.
Efter en tuff match mot Serbien i lördags är Daniel Sjölund ledig ett par dagar. Det gäller att ladda om batterierna inför den viktiga matchen mot Polen på onsdag. Kroppen måste återhämta sig både fysiskt och psykiskt.
– Men det känns bra, säger Sjölund. Jag är lite sliten i benen men vi fick ju med oss ett hyfsat resultat. Vi gick in för ta poäng och det gjorde vi. Nu är det bara tre poäng som gäller på onsdag.
Sjölund spelade hela matchen på vänsterkanten och hade det tufft i matchens inledning. Serberna anföll frekvent på sin högerkant och försökte utnyttja det faktum att Sjölunds lagkamrat från Djurgården, Toni Kuivasto, spelade sin första match som vänsterback.
– Under första halvleken körde de på med full fart men efter hand tröttnade de och tempot sänktes. Efter det hade vi ganska hyfsad kontroll.
Matchen innehåll inte många målchanser och Finland inriktade sig på ett lågt försvarsspel med snabba kontringar. De skapade även några halvbra chanser och alla närmast var Jonathan Johansson.

Tufft på onsdag
Nu väntar gruppledarna Polen på onsdag. Polen som spelade 2-2 borta mot Portugal och som leder grupp A med två poäng före Finland.
– En tuff match igen men vi behöver vinna på hemmaplan, säger Sjölund. Det är ett bra lag och vi måste spela disciplinerat.
Trots att Sjölund fick spela 90 minuter i lördags är han inte säker på någon startplats på onsdag. Men med tanke på framgångarna med Djurgården känner han ett ökat förtroende från landslagsledningen och hoppas givetvis på en plats i elvan.
– Från att knappt vara med i truppen till att spela från start så är det klart att jag känner förtroende. Det är i klubblaget man visar att man ska spela i landslaget. Svensk fotboll har gått framåt och det hjälper mig också, säger han.

Sneglar mot kontinenten
Samtidigt som Finland är på väg att överraska i EM-kvalet leder Djurgården Allsvenskan. Och detta mycket tack vare Daniel Sjölund som i år tagit steget ut till att vara en av ligans bästa spelare. Kanske är det dags för Sjölund att kika mot de större ligorna i Europa.
– Jag vill ta ett steg till i min karriär, säger han. Samtidigt trivs jag otroligt bra i Stockholm och har två år kvar på mitt kontrakt. Just nu är det bara att tuta och köra.
På onsdag klockan 19.00 är det dock först dags för finska landslaget att ta ett enormt kliv och kanske börja kika på arenorna i Österrike och Schweiz.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax