DELA

Mixu besökte IFK

FOTBOLL. Fotboll må vara en lagsport, men Finlands förbundskapten Mixu Paatelainen förespråkar individuell coachning.
– Det är min filosofi, säger han.
I lördags delade han med sig av sina åsikter till IFK:s tränare och ledare.
Under lördagen träffade Paatelainen först tränarstaben för IFK:s A-lag och sedan ungdomstränare i klubben. För dem berättade han om sin tränarfilosofi, om hur han tycker att man bör arbeta för att höja nivån på fotbollen i landet.
– Jag tycker att man ska koncentrera sig på individen istället för på laget. Ute på planen tas varje beslut av en enskild individ, därför tycker jag att det är jätteviktigt att varje spelare ska veta sin roll, veta exakt vad han ska göra i olika situationer. Då förbättras hela lagets spel.
Paatelainen säger att ungdomstränarna har en stor roll i det här. En ungdomsspelare tränar kanske fyra gånger i veckan, men därtill borde han eller hon få ett eget träningsprogram av sin tränare.
– Det tar 50 minuter för en tränare att ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram till en spelare. Det kan till exempel handla om övningar för att förbättra tekniken eller snabbheten. Alla spelare som får ett sådant program kommer inte att utföra övningarna men om klubben har tagit fram programmet så har den gjort vad den kan. Ska vi ha bättre fotbollsspelare i Finland i framtiden tror jag det här är vägen att gå.
Läs mer i dagens papperstidning.

Text & foto: