DELA

Missnöje över motionsbana

MOTION. Motionsbanan i Jomala är täckt av rötter, bark och stenar.

Nu vill Jomalabon Lennart Blomqvist att barkbanan vid Vikingavallen åtgärdas.

– Det är inga resoner alls på den här motionsbanan, säger Blomqvist.
Om du tar dig en motionsrunda på barkbanan vid Vikingavallen i Jomala måste du se ner. Motionsslingan, som sträcker sig över fem kilometer, är till största del beklädd med bark och sågspån. Men efter ungefär halva distansen byts underlaget ut mot rötter, kala berg och stubbar.

Motionären Lennart Blomqvist både promenerar och springer på banan vilket han har gjort de senaste 25 åren. Enligt Blomqvist har banans kvalitet försämrats avsevärt med åren.

– Varje höst och vår när det rinner vatten så kan man inte gå här. Inget nytt har hänt på åtminstone tio år, säger Lennart Blomqvist och pekar på rötterna som slingrar mitt på banan.

Snubbla i skymningen

Största hindret uppstår vid regnväder då rötterna och bergen blir hala. Oturen att halka och slå sig ökar. Sommartid, då vädret normalt sett är torrare, är det fortfarande problematiskt. Blomqvist visar en liten stubbe på banan som han säger att han alltid aktar sig för när han passerar.

– När det är torrt går det väl an att gå här men man måste ändå se efter var man sätter fötterna, säger Blomqvist.

Vintertid, om det är rikligt med snö, brukar skidspår dras på barkbanan men i dagsläget är det inte möjligt på de ställen som Blomqvist visar. Inte heller i mörkret är det någon bra idé att ta sig en joggingtur på banan, enligt Blomqvist.

– Det är inte klokt att springa här. Kommer du springandes här i regn och halvskymning är det lätt att du ramlar, säger Blomqvist.

Blomqvist har varit i kontakt med Jomala kommun men inget har åtgärdats. Enlig Blomqvist har de eländigaste ställena varit utan tillräckligt med bark under de senaste tio åren.

”Det är en skam”

Fritidsavdelningen i Jomala är ansvariga för skötseln av motionsbanan, och tjänstemännen säger att den ekonomiska biten har satt stopp för en reparering av banan. Det bekräftar även Jomalas kommunstyrelseordförande Harry Jansson (C).

– Det finns inga pengar upptagna i årets budget. Det är ett resultat av att vi saknar specialnämnder i Jomala och det finns ingen som påminner om de här nödvändiga vardagliga förbättringarna, säger Jansson.

Vad tänker ni göra åt saken?

– Det är en skam att den är i så dåligt skick. Men kommunstyrelsen har pengar att skjuta till efter sommaren så efter den 22 augusti ska det vara på gång. Jomala ska vara ett idrottscentrum och det är nödvändigt att de här grundläggande banorna ska fixas. När de ser ut så här är det också en olycksfallsrisk. Jag är tacksam för att Jomalaborna säger till, säger Jansson.