DELA

Konstgräs i Mariehamn redan 2011?

IDROTT. En konstgräsplan i Mariehamn kan bli verklighet redan 2011. Och inte 2012 som tidigare diskuterats. Fritidsnämnden vill nämligen skynda på fem investeringar som i längden kan ge ökade inkomster till staden.
– Alla de här projekten är viktiga och målsättningen är att hålla fast Mariehamn som en attraktiv idrottsstad. Vi vill ha anläggningar som kan locka hit turister, säger nämndens ordförande Pia Aarnio.
Fem investeringar alltså. Varav en handlar om konstgräsplanen i Idrottsparken. Fritidschefens förslag var att byggandet skulle börja först 2012 och orsaken var helt och hållet ekonomisk.
Men fritidsnämnden gick i måndags emot förslaget. Istället vill nämnden till exempel se en en ny ishockeyrink 2010, en skateboardramp 2012 och så då en konstgräsplan redan 2011.
– Det här är en investering som ska öka intresset, säger Pia Aarnio. Vi ser att vi tappar både fotbollsturister och hockeyturister och vissa anläggningar håller inte måttet. Ibland måste man så i tid för att kunna skörda – det är lite vår tanke.


Bra i längden
Visst, det ska fram pengar ett år tidigare, och Aarnio är helt och hållet medveten om den stränga ekonomiska situationen. Dessutom blir driftskostnaden givetvis ett år dyrare om konstgräset anläggs 2011 istället för 2012.
Men fritidsnämnden tror att stora kostnader på sikt kan ge ökade inkomster.
– Vi måste hålla den standard som turisterna och våra egna idrottare önskar, säger Aarnio.
Konstgräset är tänkt att ligga ungefär vid den nu befintliga grusplanen i Idrottsparken och rent teoretiskt kan allt vara klart under 2011. Det som kan sätta käppar i hjulet är parkeringsfrågan samt andra ekonomiska prioriteringar.
Fritidsnämndens beslut går ju vidare till stadsstyrelsen och sedan till kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet.
– Staden har ju en hård skuldbörda och det här ska jämföras med många andra investeringar. Det ska sättas i proportion och kunna motiveras. Då gäller det att ha ett helhetsgrepp om vad som ska gå först och vad det finns för fördelar och nackdelar, säger Aarnio.


Uppvärmd eller inte
Fritidsnämnden ser givetvis stora fördelar med tidiga investeringar och därmed även en konstgräsplan i Mariehamn redan 2011.
– Jag ser framför mig en ännu högre standard på våra anläggningar och en standard som motsvarar dagens krav. Konstgräs är inte längre en lyxanläggning och tittar man runt så har flera städer konstgräs. Det är mer standard än lyx, säger Aarnio.
Men även om fritidsnämnden nu tagit beslut i den här frågan så återstår det många och långa diskussioner.
– Det som fortfarande inte är klart är diskussionen huruvida det ska vara uppvärmt eller inte och det påverkar så klart hela kostnaden. Sedan måste parkeringsfrågan vara klar i stadsplanen.
Sedan tidigare har fritidsnämnden beslutat om en uppvärmd konstgräsplan och Pia Aarnio säger att nämnden fortfarande står fast vid det beslutet.
Ärendet om de tidigarelagda investeringarna går med största sannolikhet upp i fullmäktige någon gång i november då budgeten diskuteras.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax