DELA

Klirr i kassan för Åland United

FOTBOLL. Rekordstor publik kom för att se Åland United möta FFC Turbine Potsdam i Champions League i onsdags kväll.
Förutom en stor fotbollshändelse på Wiklöf Holding Arena betyder det dessutom ett bra tillskott i hemmaklubbens ekonomi.
Förlust 0–9 mot FFC Turbine Potsdam var knappast det resultat Åland United hade hoppats på. Så ur den synvinkeln var 16-delsfinalen i Women’s Champions League i onsdags kväll ingen succé, även om det var världens kanske bästa klubblag de mötte.
Men publikmässigt sett var det en stor framgång. Att 1.553 personer kom till Wiklöf Holding Arena betyder nytt publikrekord för ett klubblag inom damfotbollen i Finland.
Och ekonomiskt sett gav matchen ett rejält tillskott i klubbkassan.
– Det är inte färdigräknat än men uppskattningsvis kanske det är en vinst på 15.000 euro netto. Även om man hade hoppats på något i den storleksordningen så har förhandsberäkningarna varit betydligt försiktigare, säger ÅU:s Jan-Ove Fellman.
– Klart att man hade hoppats på fulla läktare så vi är väldigt nöjda med arrangemanget. Ekonomin i klubben är ansträngd så vi behöver varje cent vi kan få. Det här är välbehövliga pengar som går in i verksamheten, tillägger klubbens ordförande Kjell Manselin


Rejäl satsning
Vinsten från onsdagens match går alltså inte till att täcka kostnaderna för att arrangera Champions League-matchen eller till returmötet i Potsdam om tre veckor. Till det har klubben fått 30.000 euro från Uefa och lika mycket i stöd från landskapsregeringen.
– Under säsongen har det gjorts en stor satsning vad gäller trupp och träning för att få ett så bra lag som möjligt till Champions League, så egentligen har det kostat oss mer än det, säger Fellman.


Champions League på nytt
Fellman hoppas nu att ÅU:s medverkan i Champions League leder till att damfotbollen här på Åland värdesättas högre.
– Åland har verkligen fått mycket pr för den här matchen. Bara på Uefa hemsida har Åland United varit med i förstanyheten två gånger den här veckan, vilket verkligen sätter Åland på Europas fotbollskarta. Det tycker jag borde värdesättas högt från sponsor- och landskapshåll. Matchen visar att vi kan vara med i såna här stora sammanhang, och målsättningen från vår sida att få uppleva det igen, säger han.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax