DELA

Klassiska Vasaloppet körs på söndag

SKIDNING. Blåbärssoppa. Tiotusentals skidåkare. Kranskulla.
Vasaloppet avgörs på söndag och är en populär tävling för ålänningar. Inräknat alla lopp som går under veckan beger sig cirka 70-80 ålänningar till Dalarna för att skida långt.
Lennart ”Julle” Holmström kallar det, lite skämtsamt, ”Ålands största långlopp”. Under Vasaloppsveckan åker ungefär 70-80 ålänningar något av de många Vasaloppen med det riktiga Vasaloppet på söndagen som kronan på verket.
– Det är en riktigt härlig folkfest. All uppståndelse, trycket, publiken, uppträdanden längs banan. Stämningen är otroligt bra på Vasaloppet, säger Holmström som i år kör sitt 14:e Vasalopp.
Vasaloppet startar klockan åtta på morgonen vilket betyder tidig uppstigning, mycket tidig.
– Jag sover i Mora och det innebär att jag stiger upp klockan två på natten, då blir det grötfrukost, man försöker få i sig så mycket som möjligt. Sedan tar vi bussen till Sälen och då får man lite tid till vila. Vi brukar vara vid starten ungefär sex på morgonen och då ska man hitta sitt startled och sedan försöker man värma upp lite innan starten, berättar Julle.
Holmström säger att han siktar på en placering bland de 250-300 första.
– Om jag eller Markus Karlsson kommer runt de placeringarna ska vi vara riktigt nöjda. Det är stenhård konkurrens och man behöver ha en bra dag i spåret med bra material.
90 kilometer. Från Sälen till Mora. Åker man inte själv kan man bänka sig i tv-soffan och se om någon ålänning stakar sig förbi tv-kamerorna. (ds)