DELA
Foto: Sini-Marja Niska<07_Bildrubrik>IFK-SUPPORTER När Jörn Donner inte ser på fotboll jobbar han med en ny version av sin egen ”Sverigeboken” som ursprungligen kom ut 1973.

Jörn Donner om favoritlaget IFK

FOTBOLL. ”Bland alla fotbollslagen i Finland är det kanske IFK Mariehamn som Jörn Donner känner mest för.”
Det skriver reportern Tommy Pohjola i tidningen Västra Nyland om den tidigare riksdagsmannen, författaren, filmregissören med mera.

– Nja, jag har nu följt med dem en tid … det är lustigt att det är en sådan lite håla och att de ändå klarat sig. Mariehamn spelar ganska bra fotboll, det lilla jag har sett, säger 82-åringen.

Reportern träffar Donner när han är på division I-match mellan Ekenäs IF och Vasa IFK på Centrumplanen i Ekenäs. Bortalaget vinner med 4–3.

– Med det försvaret klarar EIF inte division 1, säger Donner.

I skrivande stund ligger Vasalaget sist i serien på nio poäng, medan Ekenäs tre placeringar ovanför har 13 poäng.

Vi hakar på

Jörn Donner har också varit på match i Mariehamn flera gånger ”och för flera år sedan körde han 200 kilometer till Björneborg för att se IFK Mariehamn kvala till fotbollsligan.”

Det var inför den matchen som Donner och Hbl-journalisten och författaren Staffan Bruun, med sommarviste på Föglö, skickade en insändare till Nya Åland:

Ordnar IFK Mariehamns vänner i Helsingfors gemensam resa till Björneborg? I så fall hakar vi på.”

De fick flera svar och alternativ för resan. IFK, som vunnit med 1–0 hemma mot FC Jazz, klarade 2–2 i Björneborg och ligaplatsen var klar.

De båda är även på plats vid den historiska ligapremiären i Mariehamn i april 2005. IFK vinner med 1–0 mot RoPS sedan Erik Sandvärn nickat in segermålet i den 77:e minuten inför 2 768 åskådare.

Annan kultur

Men finländsk fotboll kan inte mäta sig med Sveriges när det gäller uppslutningen från publiken.

När Donner är i Stockholm passar han ofta på att se någon allsvensk match som spelas ”inför stora och ofta slutsålda läktare och sång på stan.”

– Det är en helt annan kultur. Vi har 4 000 åskådare på en bobollsmatch, säger Donner och svär så att det säkert hörs flera bänkrader upp, skriver Västra Nyland.

I kväll söndag kl. 18.30 spelar IFK hemma mot Jaro.