DELA

JIK:s herrar värvar elitspelare

VOLLEYBOLL. Med en månad kvar till seriepremiären i division I, har Jomala IK:s herrar värvat två spelare med fina meriter till sitt lag.
– Det är framför allt sin rutin de kan bidra med, säger spelaren Magnus Kalm.
Jomala IK har förstärkt sitt lag med tidigare elitspelarna Stefan Andersson och Victor Norberg.
– Victor spelade tidigare i Habo Wolley och har vunnit ett SM-guld i beachvolley, berättar Magnus Kalm.
Andersson har Ålandsanknytning genom sin sambo Petra Skogberg vars bröder Fredrik och Andreas är spelare i JIK. Han har representerat Tierp i elitserien.
– Båda bor dock kvar i Stockholm, så vi fortsätter ändå bygga på vår trupp som är kvar här hemma. Vi får se var och om de får spela, men de lär ju ha den rutin vi behöver hjälp med genom att division I är något nytt för oss och vi inte vet vad för motstånd vi har. Då är det viktigt med en trygg bänk, säger Kalm.

Ingen tränare
Två av JIK-spelarna har fallit ur grundstommen från förra året, Andreas Skogberg och David Ståhlman, som båda lämnar Åland för studier. Återstoden av laget har tränat sedan mitten på augusti och inkommande helg väntar en första avspark inför seriepremiären 6 oktober hemma mot Lidingö.
– Vi åker till Uppsala Cup och där ska Stefan vara med. Det är viktigt för honom som passare att lära känna alla på planen, han måste veta hur spelarna vill ha bollen. För Victor som är på kanten finns inte riktigt samma behov.
Förra säsongen körde Jomala IK på utan någon egentlig tränare, istället ledde Magnus Kalm passen tillsammans med Marcus Påvals och senare också Simon Dahl. Än så länge kör laget på enligt samma koncept.
– Det är ovisst i dagsläget hur det blir. Det har fungerat hyfsat nu, men man skulle behöva någon på sidan av. Frågan är ännu onödigt öppen, det gick ju i fjol i tvåan, men nu är det ändå division I, säger Kalm.

Övre halvan
Han lägger ändå en viss tilltro till Dahl, som aviserat att han tänker satsa som spelare.
– Han spelade ju bara ett set i fjol och ska försöka satsa lite hårdare nu, men vi får se hur det blir – han har problem med en axel. Hur som helst hoppas jag att han med den rutin han har kan ta tränaruppdraget på sig lite mer.
Sex lag finns med i division I norra där en dubbelomgång spelas fram till december. De två bästa lagen stiger till Allsvenskan.
– Det är inte vårt mål, utan vi ska försöka hålla oss på den övre halvan av tabellen. Men det är svårt att gissa när man inte vet vad för motstånd som väntar, säger Magnus Kalm.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax