SKIDOR. Fyrtio Vasalopp – och lika många medaljer.

– En milstolpe. Nu är det bara att satsa vidare mot nästa år, säger han och skrattar.
Lars Janlöv (på bilden tillsammans med sonen Matti) gjorde sitt första Vasalopp 1975.

Sedan dess har han åkt de 90 kilometerna mellan Sälen till Mora varje år med undantag för 1990 då Vasaloppet ställdes in.

Klockan 13.54 lokal tid i söndags nådde IFK:aren målet i Mora för 40:e gången.

– Ja, det är en milstolpe. Det känns skönt att ha fixat det. Nu får man satsa vidare på nästa år bara, säger Lars Janlöv och skrattar.

Hans tid om 5.54.40 gjorde honom till 15:e bästa skidlöpare i H60-klassen (knappt 47 minuter bakom norske segraren Ole Reinhart Sandstad) och gav honom medalj för fyrtionde året i rad.

Åtta minuter till godo

Medalj ges till de löpare som går i mål på segrartiden plus 50 procent. Då vinnaren Petter Eliassens segertid låg på 4.01.48 var medaljgränsen 6.02.42 på herrsidan, något Lars Janlöv klarade med åtta minuter till godo.

Bäste ålänning i Vasaloppet blev Jomala IK:s Isac Holmström, H19-20, som imponerade med tiden 5.14.25 i sitt blott andra lopp vilket gav en 374:e plats.

Främsta åländska blev Heidi Furu på tiden 8.42.51 och en 444:e plats i damklassen.