DELA

”Jag ska gå hur långt som helst”

SKYTTE. 15-åriga luftgevärsskytten Elin Liewendahl är sedan förra veckan med i det finländska ungdomslandslaget för 20-åringar.
Nu väntar betydligt hårdare träning, fler landslagsläger och stora internationella tävlingar.
– Äntligen var första tanken när jag blev uttagen, säger hon.
Efter förra veckans landslagsgranskning i Vierumäki erbjöds 15-åriga Elin Liewendahl och 16-åringarna Gisela Miettinen och Marika Oikarinen kontrakt med ungdomslandslaget för 20-åringar.
– Det är så klart riktigt rolig. Men nu måste jag börja skjuta mer och tränar mer utöver skyttet också, säger hon.
Även om skyttet redan nu tar upp stor del av Elins Liewendahls liv är det inte tillräckligt för den nivå som landslagsledningen vill att skyttarna ska upprätthålla.
– De tyckte det var konstigt att jag skjuter så bra när jag tränar så lite. Så nu blir träningen mer som på träningsläger. Då springer vi, simmar och stretchar och lägger ner många fler timmar på att skjuta, säger hon.

Har reumatism
När Nyan träffar Elin är hon på Mariebad och har ett träningspass i bassängen framför sig.
– Simning är bra för skyttar för då tränar och använder man alla muskler. Det är också bra träning för mig eftersom jag har reumatism, säger hon.
Än så länge har sjukdomen inte varit till något besvär när hon skjuter, men hon tror att träningen är bra i förebyggande syfte och att det hjälper hålla hennes leder mjuka.
– Ibland får jag ont i ryggen mot slutet av tävlingar och träningar, men annars känner jag inte av det, säger hon.

Vidare till FM
Det är inte bara träningen på hemmaplan som ökar. Landslagslägren blir också fler och så småningom väntar de stora tävlingarna, där en i Suhl i Tyskland är den första. Dessförinnan väntar FM. För efter en andraplats i D16-klassen i helgens tävling i Åbo, är Elin klar för FM.
– Målet är att vinna där och att skjuta fullt. Det är väl det man vill göra hela tiden, säger hon.
Och att skjuta fullt var hon nyligen nära att göra. Hemma på Bredsmo klarade hon 396 poäng efter fyra 99-serier.
– Då kändes det ändå inte som det gick speciellt bra. Men jag ska försöka hålla lugnet och skjuta ännu bättre, säger Elin som lyfter fram just lugnet som hennes främsta egenskap som skytt.
Att vinna FM är alltså det målet som väntar härnäst för Liewendahl. Därefter är det ingen tvekan om att den träffsäkra skytten har större mål i sikte.
– Jag ska gå hur långt som helst. Alla kan det, bara de försöker, säger hon.

maria.nykvist@nyan.ax