DELA

Inställningen viktigast mot Lahtis

FOTBOLL. Rätt inställning hos alla spelare. Det är vad tränare Pekka Lyyski vill se när IFK tar emot Lahtis hemma i Eckeröhallen på söndag.
– Det viktigaste är att vi gör saker och ting på det sätt som vi kommit överens om. Det går inte att kasta riktlinjerna i papperskorgen efter en kvart.
Det största problemet för IFK när man mötte HJK borta i lördags var enligt Lyyski att man inte spelade som man hade bestämt sig för före matchen.
– Vi gjorde inte saker tillsammans och vi brydde oss inte om hur slutresultatet skulle bli när vi gick in i enskilda situationer. Nu gäller det att få lagarbetet att fungera. Vi har vissa riktlinjer för vårt uppspel och vårt försvarspel och dem måste vi följa. Det går inte att kasta dem i papperskorgen efter en kvart.
Lyyski tillägger att en 0–2-förlust mot HJK egentligen inte var något att skämmas för, men att IFK kan mycket bättre än vad man visade i Helsingfors.
– Vi måste behålla den nivå av ödmjukhet som vi hade hela förra säsongen. Ska vi kunna skaka lag som HJK så måste vi spela som vi gjorde i fjol. Det är säkert tungt i benen den här tiden på försäsongen, men i huvudet måste det fungera.

Skadelistan
Inför söndagens match har Lyyski fortfarande flera spelare på skadelistan. Sasha Anttilainen och Jimmy Sundman har nyss börjat träna med boll och fotskadade Simon Enqvist och Wilhelm Ingves har ännu några veckor kvar till matchform. Dessutom har flera spelare dragits med förkylningar.
Tamas Gruborovics hade till exempel lite stegring i går (läs i onsdags) så vi får se om han spelar.
Huruvida Johannes Nordström, som tidigare gått skadad och som nu under veckan varit bortrest på landslagsuppdrag, kan spela på söndag är osäkert.
– Det harmar att de yngre killarna i laget har varit så mycket skadade under försäsongen. De här veckorna är väldigt viktiga för att de ska kunna visa upp sig.
– Jag vet inte var jag har Johannes, jag vet ju att han är i bra fysiskt skick men han har inte fått tillräckligt med bollträning och positionsträning eftersom han varit skadad. Det är den här tiden på året man vill se den största utvecklingen hos de unga killarna för att man ska veta var man har dem när ligan drar igång. Vi får se hur han mår nu efter landslagslägret och om han kan spela på söndag, säger Lyyski.
Slutligen är Dmytro Pronevych otillgänglig eftersom han just nu provtränar för FC Okjetpest.

Mittfältare i försvaret
Under de två ligacupmatcher som redan spelats har Lyyski testat spelare på olika positioner. Bland annat har mittfältaren Marcus Olofsson spelat ytterback.
– I första matchen var han helt okej. Mot HJK var det inte så bra men det var inte bara hans fel, hela laget hade som sagt problem mot HJK. Egentligen är det fel tillfälle att skola in en mittfältare som ytterback i en ligacupmatch, det borde man göra i träningsmatcher mot Superettan- eller division 1-lag.
Trots den åsikten kan Lyyski mycket väl tänka sig att testa en mittfältare i backlinjen igen.
– Eftersom vi har ett begränsat antal försvarsspelare så vill jag veta vilka i laget som kan användas om exempelvis Patrik Rikama eller Kenneth Gustavsson blir skadade. Den här gången kanske jag testar någon annan. Men samtidigt måste provspelaren (Igor Utkovic) få en ärlig chans att spela med den rutinerade backlinjen.

Motståndet
Slutligen säger Lyyski att han tror på en jämn match mot Lahtis.
– De tränar i samma sorts hall som oss på en gammalmodig matta, så det borde inte vara någon skillnad fast vi spelat mer i Eckerö.
Något nyförvärv i Lahtis du ser fram emot att se?
– Det ska bli intressant att se Pekka Sihvola som värvats från Hämeenlinna i division 1. Han är en djupledsspelare och målgörare och det ska bli intressant att se hur han fungerar på den här nivån.
Annars hoppas Lyyski mest på att få se Jari Litmanen i Eckeröhallen.
– Det skulle vara roligt. Han kanske kan dra 200-300 personer extra till Eckeröhallen. Lahtis har förstås alltid sin megaprofil Rafael som är värd att se även utan Jari i laget, men det blir ännu intressantare med Jari under honom.

MALIN LUNDBERG