DELA
Foto: Jonas EdsvikDUBBELSUCCÉ Isabella och Olivia Mattsson har vunnit både finska och svenska trean den här säsongen med Pargas IF respektive IFK Mariehamn. Nästa karriärssteg skulle kunna bli till Åland United för de målfarliga tvillingarna.

IFK:s ”magiska” Mattssons blickar uppåt

FOTBOLL. De inledde med en succévår i Pargas IF:s damlag – som till slut vann den finska fotbollstrean.

På hösten fortsatte tvillingarna Mattsson på den inslagna vägen och sköt IFK Mariehamn till seger i den svenska motsvarigheten.

I en intervju med Nyan berättar fotbollsålands ”magiska” nykomlingar om sitt klubbyte – och vad som väntar härnäst.

Isabella och Olivia Mattsson, 16, guidar genom Ålands lyceums korridorer för att hitta ett bord att slå sig ner kring för ett samtal som väntat länge på sig.
Bilden intill artikeln togs mitt i IFK Mariehamns brinnande guldstrid i Upplandstrean, och texten om de ”magiska” tvillingarna från Pargas var tänkt att publiceras tidigare i höst.
Men Nyan valde att vänta – för det finns så mycket framtid att prata om med Isabella och Olivia.
I våras tog de för första gången steget upp i Pargas IF:s damlag i division III. På nio matcher gjorde Isabella 42 mål(!), och Olivia 13 (samt mängder av assist till systerns makalösa målproduktion).
Under höstsäsongen flyttade de till Åland som är hemma för mamma Catrine, började på ”Lusse” och skrev på för IFK Mariehamn – som blev etta i Upplands division III.
Tvillingarna Mattsson lyckades således med konststycket att vinna två division III-serier samma år – i två länder.
– Jag vet att tidningen hemma i Pargas skrev om att vi vunnit både i Finland och Sverige, och det är riktigt kul, säger Olivia.
– Det känns som en liten bragd, säger Isabella.
Uppväxta i Stockholm
Isabella och Olivia föddes på Åland men växte upp i Stockholm. När det var dags för skolstart 2005 flyttade familjen till Pargas, pappa Anders hemstad. I somras var det dags för miljöombyte igen.
– Vår bror Alexander går redan på gymnasiet här sen ett år tillbaka, och vi kände väl att det vore kul att testa något nytt efter att ha gått i skolan i Pargas hela livet. Och så är ju mamma härifrån, så familjen har varit inställda på att flytta till Åland en dag, säger Olivia.
– Och så finns det ju jättebra fotbollsmöjligheter här också.
Redan när Åbo Underrättelser skrev om tvillingarna Mattsson i juni nämnde de själva Åland United som ett tänkbart alternativ i framtiden. Ett högt uppsatt mål för 16-åriga division III-spelare.
Å andra sidan har deras förre tränare Kari Oivanen kallat dem ”magiska” – och någonstans där längre bort hägrar Åland United och ligaspel som ett slutmål. Frågan är bara när Isabella och Olivia tar steget dit.
– Självklart har vi tänkt på Åland United, och vi har ju känt till laget länge, även om man inte vågat ha så stora mål tidigare. Men sen vi kom hit har allt handlat om att komma in i IFK, säger Olivia.
– Men visst är ÅU ett alternativ, fyller Isabella i.
Känner ingen press
Inför årets säsong plockade ÅU upp Elin Lindström, Maja Lindqvist och Sofia Lindström från IFK Mariehamns division III-lag, som vann Upplandstrean även 2014.
Att United skulle vara intresserat av Grönvitts senaste tillskott – som tillsammans bidrog med tolv mål på fem matcher för serievinnarna – ter sig inte särskilt osannolikt.
Och det faktum att IFK som finsk förening inte kan gå högre upp i det svenska seriesystemet än division III är ytterligare en aspekt att begrunda inför tvillingarnas framtida klubbval.
– Det är något vi tänker på och som kommer att påverka var vi väljer att spela. Personligen känns det lite meningslöst att vinna en serie och sen spela kvar i den ändå, även om det såklart är roligt att vinna en titel, säger Olivia.
Ni kallas magiska, har gjort 67 division III-mål i år och har fått ligatrean intresserad. Hur hanterar ni pressen?
– Det gäller att ha fötterna på jorden. Att folk ser på oss så här är ju bara roligt, säger Isabella och får medhåll av Olivia.
– Smickrande att höra sånt åsklart. Men det gäller att fortsätta vara ödmjuk. Och så ska man inte känna någon press, för då låser sig spelet.