DELA

Hanna Wiss visade vägen

FRIIDROTT. Åländskt rekord och en fin andraplats. Det blev resultatet för IF Åland efter SFI:s seriefinal i friidrott under lördagen.
Allra gladast var Hanna Wiss, på bilden, efter sitt rekord på 200 meter. Dessutom vann hon även i längdhopp.
Den kraftiga sidovinden som ställde till det lite för höjdhopparna vände snabbt till en fördel för Hanna Wiss. Bara någon timme efter sitt vinsthopp på 5.50 i längd var det dags för hennes paradgren. 200 meter. Och vinden gynnade henne. Det nya åländska rekordet lyder 25.03. Det är samtidigt en förbättring av hennes peronbästa med nästan tio hundradelar.
– Jag trodde faktiskt inte på det, sa hon direkt efter loppet. Och har inte riktigt förstått det än.
Wiss fick en mycket bra start och löpte sedan riktigt bra i kurvan. På upploppet var det bara mot klockan hon tävlade.
– Man brukar sakta in i slutet men det gjorde jag inte. Jag höll jämn fart och så sprang jag avslappnat.
Just kurvlöpningen har Wiss jobbat mycket med och det har också gett resultat. Bland annat förbättrade hon sitt personbästa under landskampen mot Sverige i somras med cirka 45 hundradelar.
– Jag hade varit jättenöjd med omkring 35.50. Det viktigaste var att Åland fick poäng.

Tvåa sammanlagt
Sammanlagt slutade IF Åland på en andraplats bakom IK Falken. Varje placering ger ett visst antal poäng som sedan räknas samman i slutet och seger ger tolv poäng. IF Åland hade totalt tre segrar. Hanna Wiss stod för två av dem och den tredje kämpade Mats Boman hem på den för honom ovana distansen 400 meter.
– Det var hårt. Det kan jag säga. Jag hatar den här distansen, sa en slutkörd Boman direkt efter loppen. Jag gick ut för hårt och saktade sedan ner. Men jag hade lite kvar att ge.
Boman springer egentligen kortare sträckor som 100 och 200 meter. I lördags var det dock 400 meter som gällde och här förbättrade han sitt personliga rekord med nästan 1, 5 sekund. Han vann på tiden 50, 42.
Hanna Wiss hann också med att vinna längdhoppet med 5, 50. Själv var hon nöjd med resultatet eftersom hon inte hoppat något sedan i somras.
– Jag är jättenöjd. Speciellt eftersom jag har en sjuk ljumske och jag inte får ut min rörelse som jag vill. Men det är så kul att flyga. Det är en speciell känsla, sa Wiss.

Fina placeringar
IF Åland hade också fyra fina andraplatser genom bland annat Erica Nordqvist med 25.59 på 200 meter och Nathalie Jansson på 100 meter häck i U17-klassen. Jansson sprang in på tiden 15.99. I diskuss landade Jenny Clemens på 30.64 och i höjd klarade Johanna Eriksson 1, 45 meter.
Dock gick det inte hela vägen för Julia Kimell på 800 meter. Men även hon sprang på en ovan distans och tiden 2,28,10 var hon ändå nöjd med.
– Jag gav allt. När jag kom i mål såg jag ingenting. Det kändes som om jag skulle trilla. Men det gjorde jag inte. Egentligen är jag för långsam för 800 meter. Det är väl därför jag är så trött, sa Kimell efter målgång.
För Hanna Wiss väntar nu en vinter fylld av träning och läger. Bland annat ska hon på landslagsläger någon gång mellan oktober och maj samt tre SFI-läger. Och så skolan så klart.
– Det är bara att träna på som i vintras. Men det är svårt nu när jag börjat gymnasiet.
Det stora målet för Wiss är landskampen mot Sverige nästa år.

Text och foto: JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax