DELA

Fagerström flerfaldig mästare bortom rampljuset

SKYTTE. Han kan vara den ålänning med flest internationella mästerskapsmedaljer under längst tid.
Trots meriterna har Rune Fagerström sällan synts i rampljuset.
– Jag är väl ingen människa som vill stå med näsan fram, säger Fagerström.
År 1991 gick startskottet för bänkskytten Rune Fagerströms mästerskapstävlande på nordisk nivå. Två år senare tog han sin första VM-medalj i finska Lochteå. Och därefter har tävlandet bara fortsatt.
– Ja, det har rullat på ganska bra skulle jag säga. Det är hård konkurrens om de där medaljerna, säger Eckeröbon Rune Fagerström.

EM-guld

Under årens lopp har Fagerström tävlat i både de nordiska, i Europa- och världsmästerskapen. Det har resulterat i ett tiotal medaljer i bänkskytteklasserna 100 meter och 200 meter.

Fagerströms senaste internationella mästerskapsmedaljer bärgades på EM förra sommaren i Umeå. Då blev det guld. Där samlades skyttar från hela Europa, där varje land har möjlighet att representeras av som mest tolv skyttar vardera.

– Det är mycket som ska stämma in. Man måste klara vinden och alla väderfenomen runt omkring. Även om vi sitter under tak så kan det regna i ansiktet, säger Rune Fagerström.

På Idrottsgalan i fjol prisades mästarskytten i kategorin årets internationella framgångar, tillsammans med bland andra seglaren Staffan Lindberg och styrkelyftaren Marcela Sandvik. Utöver det är det ett fåtal gånger, om ens någonsin, som Fagerström har uppmärksammats för sina prestationer på en mer publik plats.

– Ja, jag vet ju vad jag har presterat. Men jag är väl ingen människa som vill stå med näsan fram. För jag vet att ena dagen kan det gå jättebra och andra dagen skjuter jag fel. Och då är man ute ur gemet och står i stället bredvid pallen, säger Rune Fagerström.

Han fortsätter:

– Jag har inte varit riktigt framfusig. Jag vet vad jag har för priser och pokaler hemma i skåpen.

Läs mer i dagens Nya Åland!