DELA

Eriksson nybliven finsk mästare

HÄSTSPORT. Rebecka Eriksson deltog i sin sista tävling som ungryttare när inomhus-FM gick av stapeln. Och hon tog chansen att erövra titeln innan hon kliver upp i seniorklassen.
Rebecka Eriksson, 21, ställde upp i inomhus-FM för unga ryttare i Ypäjä norr om Åbo i helgen. Tillsammans med 14-åriga stoet Himalaja höll hon för trycket och kammade hem titeln.
– I måndags tänkte jag stryka mig ur tävlingen, hon har gått dåligt. Fast de som sett henne under sommaren tyckte säkert det var väntat, säger Eriksson.
Men Himalaja repade sig.
– Det var en brant formkurva mellan torsdag och söndag, säger Eriksson med ett skratt.
För omkring två månader sedan tog ekipaget brons i utomhus-FM. Guldmedaljören då fick nöja sig med silvret bakom åländskan den här gången, medan dåvarande silvermedaljör inte fanns med i helgens tävling.
– Då var det bara 0,5 procents skillnad mellan oss medaljörer, nu hade jag två procent ner till tvåan.

Ingen skillnad
Det är sista året mariehamnaren får tävla i kategorin för unga ryttare, nästa år gäller seniorklassen. Därför kunde hon inte pricka formen bättre.
– Det var sista chansen att ta ett mästerskap i den här klassen!
Till råga på det gjorde hon sitt bästa resultat någonsin i det program, FEI:s lagtävlan för unga ryttare, som tävlingen genomfördes i.
Skiljer sig inom- och utomhustävlingar?
– Egentligen inte, men har du en stirrig häst kanske det kan störa utomhus, men jag upplever inte att min gör det. Samtidigt var vi i ett stort ridhus med mycket saker som hände, det var en del som hade problem med det.
Inomhus-FM var Rebecka Erikssons sista för säsongen.
– Nu ska jag träna och hålla tummarna för nästa år. Jag hoppas vi kan tävla i ”Lilla rundan” vilket innebär att man rider klasserna Prix St George och Intermediaire I på samma helg. Intermediaire I är klassen som är ett snäpp svårare än det jag ridit nu.

malin.tillstrom@nyan.ax