DELA

Ekonomin avgjorde enligt Lyyski

FOTBOLL. Ekonomiska resurser och sunt förnuft. Det är orsaken till att Justus Vajanne och Antti Kuismala inte får förlängt kontrakt, enligt tränaren Pekka Lyyski.
– Men vi vet inte ännu om det är rätt eller fel, säger han.
Att heltidskontrakterade Antti Kuismala och Justus Vajanne inte får fortsätta i IFK Mariehamn har engagerat många grönvita fans.
Hur känner du för det, Pekka Lyyski?
– Säkert som många andra ålänningar. Men sådana här beslut måste göras, men vi vet inte ännu om det är rätt eller fel, säger han.
Han har varit nöjd med duons insatser.
– Kuismala har varit bra under den tid han varit i IFK. När han kom var det många som inte trodde på honom utöver jag och Peter Mattsson, men han visade verkligen för alla att han var värd platsen som förstemålvakt. Han har spelat många matcher fint och det var ett tungt beslut för många. Men livet måste gå vidare och den här vägen valdes, säger han och fortsätter:
– Samma är det med Justus. Vi värvade honom och han har varit helt okej och hade vi haft hur mycket som helst pengar hade vi inte släppt någon av dem.

Hårt läge
Lyyski återkommer till det flera gånger under vår intervju, att allt är en fråga om ekonomiska resurser och prioriteringar för en liten förening som IFK.
– Vi är inget TPS, HJK, Haka eller Tampere United. Vi måste göra de vettigaste besluten vi kan och framtiden får utvisa om det är rätt. Hade vi pengar är det klart alla skulle få stanna, hela öppningselvan i Djurgården eller Hammarby skulle värvas och fyra spelare kunde få gå till IFFK.
Klubben måste nu värva fler spelare, som underförstått presterar bättre och möjligtvis till lägre kostnad.
– Det här är ett hårt läge, men man måste vara realist och se vad vi har råd med. Har vi råd att bli etta med hjälp av pengar? Nej. Har vi råd att bli femma med pengar? Nej. Utan vi måste använda oss av de resurser vi har och använda det på ett förnuftigt sätt.

Sparar halva lönen
IFK fortsätter träna fram till mitten på november innan laget tar semester. Han hoppas alla är klokare efter det.
När vill du som tränare ha en spikad trupp?
– Det lever som det lever, som det alltid gör i små klubbar. Men frågar du efter en preliminär trupp för IFK är min förhoppning att kanske 80-90 procent är klart till årsskiftet när allvaret börjar och vi börjar se fram mot ligan. Men det får gärna vara 100 procent klart, det beror helt på hur förhandlingarna går.
När Pekka Lyyski pratar om att truppen lever, refererar han bland annat till värvningarna mitt i säsongen av Clive Hachilensa och Daniel Johansson.
– Många tyckte det var akut och panik att värva dem, men på så sätt sparar vi in halva årslönen och för oss är det förnuftigt.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax