DELA

”Daja” besviken efter missat EM

FOTBOLL. 0–0 borta mot Portugal är en jättebedrift för det finska landslaget. Men en poäng räckte inte för att lösa in biljetten till slutspelet i EM.
– Alla var besvikna, inget snack om annat, säger Daniel ”Daja” Sjölund.
Finland ställdes mot Portugal på bortaplan i den sista kvalmatchen till EM som avgörs i Schweiz och Österrike nästa år. Seger var det enda som gällde för att det blåvita landslaget skulle få delta i slutspelet.
Men laget klarade bara av 0–0 och missade därmed festen. Samtidigt spelade Polen-Kroatien 2–2, vilket innebar att en uddamålsseger hade räckt för Finland.
Dagen efter matchen är ålänningen Daniel ”Daja” Sjölund trött.
– Vi reste hem i natt och jag har inte hunnit sova så mycket, så det är lite segt, säger han.
Och känslomässigt?
– Det är så klart tungt att missa när man är så nära. Men att bara ta en poäng borta mot Portugal är jättebra, men nu måste vi ju vinna.

Behövde tur
Trots de uteblivna målen, är Sjölund nöjd med lagets insats.
– Vi spelade som vi ville länge, och desto längre matchen gick blev de nervösa eftersom de behövde en poäng, säger han och fortsätter:
– Vi hade behövt lite tur på slutet. Vi skapade tryck och hade många hörnor, men vi hade behövt en boll som studsade rätt.
Din egen insats?
– Ganska mycket försvar. Jag tycker jag kom till många lägen och inlägg, men det var en svår match att spela. Det var svårt att hålla i bollen och fanns inte så många alternativ, så min insats var ändå okej för en sådan här match.
Stämningen i laget efter matchen var, naturligtvis, nedstämd.
– Alla var besvikna, inget snack om annat. Det var som med Djurgården (som tog lilla silvret i allsvenskan efter förlust mot Brommapojkarna i sista matchen, reds anm.), när det är så nära känns det extra synd att missa i den sista matchen. Men på det stora hela har vi gjort ett jättebra kval, så här nära har nog Finland aldrig varit, vilket gör att det känns extra tungt.

EM-drömmen lever
Hur Finlands a-landslag ser ut i framtiden är ännu oklart. Flera spelare har passerat 30-årsstrecket och beräknas kliva av. Därför vågar Daniel Sjölund inte sia framåt.
– Man trodde att flera skulle kliva av redan till det här kvalet, men så blev det inte, säger han.
Blir det EM-slutspel nästa gång, om fyra år?
– Vi närmar oss för varje gång och det vore kul att kunna fajtas om det och en jättestor grej för Finland. Så visst tror jag på det. Men vi får se vilka som fortsätter, just nu vet vi ingenting om varken spelare eller tränare.

Bra försvarsspel
Finland är bättre än någonsin och kan i goda stunder mäta sig med topplag i Europa. Men samtidigt är laget ojämnt och har skördat flera onödiga förluster.
– Vi har ett jättebra försvarsspel, men det är klart det finns några matcher i kvalet vi borde tagit fler poäng i. Som Azerbajdzjan borta eller Serbien hemma som inte var någon höjdare. Och i vissa matcher har vi varit riktigt bra och varit värda mer än 0–0.
Nu är årets EM-äventyr över för Sjölund och hans lagkamrater. För ålänningen gäller nu vila från fotbollen ett tag framöver.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax