DELA

Brasse tränade med IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn har flera nyförvärv på gång just nu. En brasiliansk spelare flögs in på torsdagen och tränade med laget på kvällen. Samtidigt står det klart att en zambiansk mittfältare med rutin från danska superligan är med i nästa match.
Skadeläget ser än en gång illa ut för IFK Mariehamn just nu och klubben tvingas gräva djupt i fickorna.
Förutom långtidsskadade Sasa Stevic, Johan Carlsson och Petter Isaksson, innebar matchen mot FC Lahti ett stort bortfall av manskap: Tommy Wirtanen ådrog sig en ögonskada, André Hansell fick känningar i knäet och både Mika Niskala och Peter Blomberg tvingas stå över nästa match på grund av ojustheter.
Klubben söker med ljus och lykta efter förstärkningar till truppen och nu får testspelande anfallaren Kenneth Knudsen sällskap av en annan spelare från Danmark. Den 35-årige mittfältaren Andrew Tembo är fotbollsfostrad i sitt hemland Zambia, men har stor rutin av dansk fotboll, med tio säsonger i den danska superligan. De nio första säsongerna spelade han i OB, där det blev över 500 matcher, och han avslutade karriären i Danmark med en säsong i Ådalen. Han är 185 centimeter lång och väger 84 kilo.

Mot Viikingit
– Vi är väldigt glada att vi har fått till det här. Han måste vara den mest rutinerade spelaren som kliver in i laget. Han är en hård mittenmittfältare, precis vad vi behöver, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson, som hoppas att Tembo är med i söndagens bortamatch:
– Alla papper är klara och han får nytt visum på fredag morgon i Köpenhamn. Han flyger till Helsingfors på dagen och vidare till Åland på kvällen. Om allt ser okej ut när han är med och tränar på lördagen så är han förmodligen med i truppen mot Viikingit.
Förutom Tembo är IFK nära att få hit en anfallare, som borde vara klar till helgen eller under nästa vecka. Men Peter Mattsson är förtegen om detaljerna. Däremot berättar han gärna om brassen Ismael Miranda, som flögs in till Åland på torsdagen som ett oväntat sista-minuten-tillskott.

Läget akut
– Det var ett tips från en gammal vän, brasilianaren Pinduca, som har spelat för IFK förut. Han ringde mig och berättade att Miranda fanns i Helsingfors och att han var på väg till Schweiz för seriespel, men fick problem. Vi såg en DVD om honom och tyckte det såg bra ut. Läget är så akut just nu för oss, så vi har inget att förlora, säger Peter Mattsson.
Han understryker dock att Miranda bara ska provspela och att det är väldigt oklart om han blir en del av laget eller inte. Han stannar här även under nästa vecka för träning och testspel.
– Om vi hinner få registreringspapprena i ordning och han ser bra ut så är det inte omöjligt att han är med i matchen mot Viikingit på söndag, säger Mattsson.
Miranda är född 1983, är 180 centimeter lång och väger 74 kilo. Han är vänsterfotad och har framför allt spelat vänster yttermittfältare, men även vänsterback och anfall. Han kommer från den brasilianska klubben Sport Club International.

FREDRIK EKMAN