DELA
Foto: Johan OrreMOMENT 2 Marcus Brandt presterade ett bra cykellopp på Jersey. Han cyklade 40 kilometer på tiden 01.04,57.

Bortom Jersey: Brandt har lärt sig att tävla mindre

Marcus Brandt har med två öspel i bagaget lärt sig att triathlon inte är sport man kan tävla i för ofta. 2016 blir ett år med färre tävlingar men lika höga målsättningar.
Målet för 2015 var öspelen på Jersey men Marcus Brandt säger själv att han har svårt att välja bort tävlingar. Under säsongen 2015 var planen att bland annat delta i svenska mästerskapen, finska mästerskapen, öspelen, Käringsunds triathlon och Iron Man. Han gjorde ett bra lopp i öspelen och slutade på plats 32 med tiden 02.14,52.

Fjolårets fullspäckade tävlingssäsong tog ut sin rätt när SM i Västerås skulle avgöras. Dagen före tävlingen blev Marcus Brandt sjuk och tillfrisknade inte på tre veckor. Till FM stod han återigen på startlinjen men kroppen hade inte återhämtat sig. Han blev sjua i FM på en av de sämsta tiderna han någonsin presterat.

– Jag tog ett par veckors paus efter det och gjorde ingenting. Det var kroppens sätt att säga ifrån, säger han.

Marcus Brandt har gjort sig känd som ett träningsfenomen. Han tränar i snitt femton timmar i veckan samtidigt som han sköter ett heltidsjobb och har familj.

Dagen börjar ofta med träning klockan sex. Efter det jobbar han och spenderar tid med familjen. På kvällen ger han sig ut på ytterligare ett pass. Att träna för triathlon betyder inte bara att han måste göra många träningspass, han måste göra långa pass.

– Det handlar om prioriteringar. Det blir inte många kvällar i tv-soffan, säger han.

Yoga hjälper andningen

För att utvecklas gäller det att hitta nya träningsmetoder som kan förbättra tekniken och ge bättre resultat. För Marcus Brandt är yoga ett bra komplement. Genom yoga har han utvecklat sin andning för att få in mer syre i kroppen. Yoga kan också ge lugn och fokus i stressade situationer.

– På stranden i St. Helier (Jersey) satte jag mig ner och gjorde några yogaövningar innan startskottet gick. Det var så mycket folk och yogan hjälpte mig att hitta ett lugn, säger han.

Förberedelserna inför sommarens öspel var noggranna. Brandt och triathlonkollegan Jenna Gestranius tränade för simningen i Ålands sjösäkerhetsscentrum för att vänja sig med att simma i vågor. De körde också bil till Jersey istället för att ta flyget med resten av den åländska truppen.

– Vi skulle tävla dagen efter och ville ha längre tid att förbereda oss.

Värme och vågor

Att tävla på olika platser ger olika typer av utmaningar. Den stora utmaningen i Marcus Brandts första öspel på Bermuda var att klara den karibiska värmen. Han klarade sig i mål på 36:e plats och tiden 2.23,19 men kollapsade efter loppet och fick föras till sjukhus med dropp.

Det var varmt också på Jersey. Öspelsveckans toppnotering var 33 grader vilket var den varmaste dagen på ön sedan 9 augusti 2003. Måndagen när triathleterna tävlade var dock något svalare med en temperatur strax över 20-strecket. Den stora utmaningen på Jersey var tidvattnet i simningen.

– Daniel Halksworth som vann kommer från Jersey och det var tydligt att han kunde läsa vattenströmmarna. Han simmade ut väldigt hårt till första bojen för han visste att det skulle bli lättare medströms efter vändningen.

Marcus Brandt är imponerad av öspelsarrangemanget på den lilla ön Jersey. Han och cyklistkollegan Jonas Aarnio cyklade runt ön sista dagen och räknade ut att sträckan är cirka 50 kilometer.

– Men ändå bor det 100 000 personer på ön och den känns mycket större än vad den är.

Stort publikstöd

På landsbygden kändes det som tv-serien Hem till gården och inne i stan kändes det som en storstad. Trots Jerseys litenhet kunde arrangörerna erbjuda en utslagsgivande och varierande bana. Hela den 40 kilometer långa cykelbanan kantades av publik och vid målgången hade nästan 4 000 åskådare samlats.

– Det var helt sjukt, men det kan hända nere i Europa att så många kommer och ser ett triathlon. Sporten är mycket större där, säger Brandt.

Nästa öspel invigs på Gotland om 560 dagar och redan nu i sommar börjar uppladdningen inför tävlingarna 2017. I sommar ska Marcus Brandt åka till Gotland och hjälpa till i utvecklingen av triathlonbanan. Arrangörerna vill skapa en bana som är tillgänglig för publiken och kommer troligtvis att dra den flera varv.

– Gotland i sig är ganska platt men inne i Visby går det att få en kuperad bana.

Iron man

För att hålla motivationen uppe lägger Marcus Brandt upp delmål. Det stora målet 2016 är en halv-Iron Man i Barcelona och att prestera så bra där så att han kvalar in till VM i sin åldersklass.

– Jag har lärt mig jättemycket under den här säsongen. Jag vet hur jag måste träna för att bli bättre.

Mycket talar för att Marcus Brandt kommer till Gotland minst lika väl förberedd som han var i Jersey.