DELA

Björk vann svärtesligan

FOTBOLL. Det har varit en annorlunda fotbollssäsong för Andreas Björk i år. Från att ifjol ha spelat på högsta nivå med IFK Mariehamn återfanns han i år i Jomala IK.
– Det har varit annorlunda men väldigt roligt, säger Björk.
Sedan 1982 har Nya Åland delat ut svärtor vid varje hemmamatch. Kriterierna de senaste åren har varit att laget ska spela i riksserien och som lägst i division IV.
I år gick segern för andra gången någonsin till en spelare i Jomala IK. Andreas Björk, som ifjol lämnade IFK Mariehamn och spel på liganivå, har dominerat i division IV och han vann svärtesligan överlägset med 13 svärtor mot tvåan Elin Nilsens tio.
Vad säger du själv om din säsong?
– Den har varit annorlunda mot vad jag varit van vid sedan tidigare. Jag har fått lära mig att se saker och ting på ett annat sätt, man kan ju inte kräva lika mycket av sina medspelare på den här nivån som man gjorde när man spelade i ligan, jag har behövt ändra min attityd.
Björk tillägger att han i år börjat se fotbollen mer som en hobby än något annat.
– Och då är huvudsaken att det ska vara roligt.

Höjdpunkt: Öspelen
Om Björk fortsätter i Jomala IK nästa år vet han inte.
– Det har jag inte funderat på än, nu ska jag först ta en liten paus från fotbollen. Jag behöver ju inte ta lika snabba beslut nu på den här nivån.
Jomala IK gjorde i år sin första säsong i division IV. Man lyckades väl och slutade på en fjärdeplats i tabellen. Björks bästa minne från säsongen härstammar dock inte från någon JIK-match.
– Öspelen var faktiskt höjdpunkten i år, det var riktigt riktigt roligt.

London lockar
Förstapriset i Svärtesligan är ett presentkort på 300 euro som vinnaren får använda till en fotbollsresa.
Björk säger att priset kommer lägligt, han har faktiskt funderat på att boka en fotbollsresa redan.
– Jag har suttit och tittat på möjliga fotbollsresor. London är ett alternativ om det passar med några matcher. England är i alla fall helt klart det som lockar mest.