DELA

Bara ett set från en bragdmatch

PAF OPEN. Oj, vilken inledning Karin Lundqvist och Angelica Ljungquist bjöd på i sin första match. De vann det första setet mot fjärdeseedade Renata/Leão (bilden) från Brasilien och spelade helt fantastisk beachvolley.
– Men direkt i andra fick vi några dåliga bollar och efter det hittade vi aldrig tillbaka, säger Ljungquist.
Det var så man bara satt och väntade på att Renata och Leão skulle lägga in en högre växel. Men den kom liksom aldrig. I alla fall inte i det första setet där det svenska paret Karin Lundqvist och Angelica Ljungquist helt dominerade framme vid nät.
– Vi fick mer utdelning i blockspelet än vad de fick men i andra och tredje fick jag problem med min sideout. Det hade jag visserligen i första också men då fungerade blocket bättre, säger Ljungqvist.
Visst, det var jämnt. Det var till och med jämnt så att det förslog och vid 17–17 stod det och vägde precis så som det bara kan göra i beachvolley. Men Lundqvist/Ljungqvist ångade på med sitt stabila spel och plockade hem setet med 21–17.
– Sedan vet jag inte vad som hände och det är svårt att analysera så här direkt efter matchen med många känslor i kroppen. Det var som om luften gick ur oss men jag vet inte varför, säger Ljungquist.


Högre tempo
Allt som var så bra i det första setet försvann till det andra. Nätspelet. Avsluten. Till och med glädjen på plan. För när Renata och Leão fick i gång sitt fotarbete blev Lundqvist/Ljungquist lite tunga i fötterna och hängde helt enkelt inte med i det lite högre tempot.
Samtidigt började Renata/Leão spela mer på säkerhet och var dessutom taktiska när de försökte minimera antalet nätdueller med de långa svenskorna.
– Det kändes bra, säger Ljungquist. Men sedan vet jag inte vad som hände mer än att vi tappade rytmen.


Bättre servar
Nej, 29:e seedade Karin Lundqvist och Angelica Ljungquist var inte med i matchen mer än i det första setet. Ett helt fantastiskt set där de var betydligt mer fokuserade än sina fjärdeseedade motståndare från Brasilien.
Därefter märktes det att Renata/Leão som sämst i år har en sjundeplats på världstouren medan Lundqvist/Ljungquist som bäst har en niondeplats. I slutändan var det nämligen den där lite högre växeln som kanske trots allt avgjorde matchen.
– Det kändes som om de fick mer press i sina servar. Vi hade inga problem med baggerslagen i första men i andra tappade vi direkt och vi hittade aldrig rytmen igen, säger Ljungquist.
Renata och Leão tog det andra setet med 21–11 och sedan det tredje med 15–10.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax