DELA

ÅU:s ekonomi diskuterades på försenat vårmöte

FOTBOLL. Åland United r.f. höll ett mycket försenat vårmöte i går kväll. På mötet diskuterades föreningens rådande ekonomiska situation.
Bara tre av ÅU:s medlemsföreningar fanns på plats när vårmötet hölls i caféet på WHA i går. Representanter för IFK Mariehamn, Hammarlands IK och Jomala IK medverkade medan Sunds IF, IF Fram, IF Finströmskamraterna, Lemlands IF och Eckerö IK saknades.
På agendan stod bland annat bokslutet för 2010. Som bekant har ÅU 40.000 euro i skulder från det verksamhetsåret och medlemmarna på vårmötet var inte beredda att ge styrelsen ansvarsfrihet efter att bokslutet hade presenterats.
– Det blir en konstig situation eftersom vårmötet hålls så här sent och vi känner till allt som hänt fram tills nu. Men om vårmötet hade hållits i våras hade IFK inte beviljat styrelsen ansvarsfrihet. Vi hade krävt att styrelsen tagit fram en åtgärdsplan, sade IFK:s representant på mötet Robert Mann.
Mötet beslutade därför att göra just det. Om ett par veckor ska ett nytt möte hållas och då tas frågan om ansvarsfrihet upp igen.

Ingen fullmakt för lån
ÅU:s ekonomi stöttes och blöttes under mötet. Den 13 oktober i år hade föreningen 88.000 euro i skulder och ordförande Kjell Manselin förklarade på nytt det han sagt i media flera gånger redan: att styrelsen hållit för dålig koll på ekonomin.
Förslag till åtgärder för att komma till rätta med problemen presenterades och man berättade att vissa åtgärder redan vidtagits. Till exempel har diskussioner med fordringsägarna inletts, styrelsen har sagt upp hyreskontrakt, diskussioner med sponsorer har inletts och man har ansökt om stöd från landskapet.
Styrelsen begärde också fullmakt från medlemmarna att uppta kredit om högst 50.000 euro. Det beviljades inte.
På mötet framkom att Åland Uniteds bokföring trots påtryckningar inte skett månatligen vilket har gjort det svårare för styrelsen att hålla koll på det ekonomiska läget. Mötesdeltagarna fick också veta att föreningen inte haft en kassör på flera år. De uppgifterna har skötts av ordföranden.
På mötet frågade medlemmarna också varför man inte fått veta något om Åland Uniteds ekonomiska läge förrän krisen blivit så stor som den är nu. I framtiden efterlyste man bättre information.
Medlemmarna var ändå eniga om att man måste göra allt man kan för att Åland United ska kunna fortsätta sin verksamhet.
Man pratade också mycket om vikten av att fler bör engagera sig i Åland United och hjälpa till för att minska belastningen på styrelsemedlemmarna.

Valberedning
Vårmötet tillsatte till slut en valberedning med uppgift att ta fram ett förslag till ny styrelse för Åland United. Valberedningen består av Steve Beeks, Mikael Virta och Jan-Ove Fellman. Förslaget ska vara klart till höstmötet som hålls om ungefär en månad.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax