DELA
Foto: Jonas EdsvikSÖKER HALLTIDER Åland United (här syns Jessi Hietanen i en match i Damälvan tidigare i vinter) vill spela fler försäsongsmatcher i Eckeröhallen, men bokningsläget ställer till det under januari och februari.

ÅU vill ha ”Prime time” i Eckeröhallen

FOTBOLL. En enda träningsmatch mot kvalificerat motstånd på hemmaplan – det är Åland Uniteds verklighet under försäsongen.

Nu efterlyser klubben en ”Prime time”-tid i Eckeröhallen på lördagar.

– För vår synlighet är det viktigt att vi spelar fler matcher på hemmaplan, säger sportgruppens ordförande Mikael Virta.
Under vinterns försäsong har Åland United spelat i Eckeröhallen under miniturneringen Damälvan mot svenska division III-klubbar samt i träningsmatcher mot Elitettanlaget Bollstanäs och ett pojklag från IFK Mariehamn.

Tack vare att ÅU lottades mot IFK-damerna i Finska cupen fick man också en tävlingsmatch i Eckerö häromveckan.

Däremellan har den finska ligatvåan från 2014 tvingats ut på vattnet och vägarna för bortamatcher mot AIK, TPS, Sirius och PK-35.

– Vi skulle hellre ha fler matcher på hemmaplan, men bokningsläget i Eckeröhallen gör det svårt för oss, säger Åland Uniteds assisterande tränare Mikael Virta som också är sportgruppsordförande.

Under januari och februari ordnar ofta svenska fotbollsföreningar cuper för ungdomslag under veckosluten.

Att hitta en tid för en träningsmatch mitt i en sådan turnering låter sig inte göras för Åland United.

För att fler ska kunna följa Åland United under försäsongen önskar Virta att den åländska fotbollsrörelsen skulle verka för en så kallad ”Prime time”-tid i Eckeröhallen.

Ett tretimmarsspann per helg – exempelvis från klockan 14 till 17 – som avsätts för att åländska lag ska kunna spela träningsmatcher på hemmaplan.

– Vem som ska driva frågan vet jag inte. Kanske Ålands fotbollförbund. Men det skulle inte bara gynna oss utan även IFK, Jomala och FC Åland. Och för vår synlighet vore det bra att spela oftare på hemmaplan. Dessutom vore det ekonomiskt mer fördelaktigt att slippa resa så långt för att spela träningsmatcher under vintern, fortsätter Virta.

Problemet är bara att den ”Prime time”-tid Virta vill se är den bästa tiden även för Eckeröhallen ab och hallchefen Ove Sundblom.

”Fan ska vara cirkusdirektör”

– Ja, många gånger har jag att välja på att sälja två timmar till Åland United eller från fredag kväll till söndag åt svenska lag, och ekonomiskt blir det ganska enkelt. Vi är ett aktiebolag som måste prestera ekonomiskt, och det är ju inte bara vi som gynnas av att 300 ungar kommer hit och bor på Åland utan hela turistnäringen. Sen går det inte heller att avbryta en turneringen mitt i under den bästa tiden. Då måste matcher senareläggas, och lagen som kommer hit vill såklart inte spela fram till elva på kvällen, säger Ove Sundblom.

Läs mer i torsdagens Nyan.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.