DELA
Foto: Claes HellströmFM-TÄVLAR Emil Thölix (mitten) ställer upp i FM:s P22-klass på 200 meter i helgen.

Ålandstrio på ungdoms-FM

FRIIDROTT. IF Åland har tre deltagare anmälda till friidrotts-FM för 19- till 22-åringar i Åbo.

Linn Gustafsson, Lucas Mattsson och Emil Thölix kämpar om finalplatser i Kuppishallen.
Av trion Gustafsson, Mattsson och Thölix är Lucas Mattssons deltagande i P22-klassen fortfarande osäkert.

– Det är synd att han dras med sjukdom, men Lucas är så pass genomtränad att de inte behöver betyda någonting i tävlingen. Känner han inget på fredag kan han starta på söndag, men har han ont i halsen måste han stå över, säger tränaren Frank Ottesen.

Söndag gäller som tävlingsdag även för sprintern Emil Thölix som ställer upp på 200 meter i P22-klassen.

Thölix årsbästa är 23,02, dock satt på en bana som är längre än 200 meter vilket är fördelaktigt när det gäller att kapa tider. Kuppishallen i Åbo är kortare och på en 200-bana har Thölix noterats för 23,28 som bäst i år.

– Han måste nog putsa sitt personbästa för att gå vidare från försöken, det krävs nog ner mot 23 eller under. FM blir en bra upplevelse för Emil och en chans att veta hur han står sig, säger Frank Ottesen.

Dubbla Gustafsson-starter

Hans adept och dotter Linn Gustafsson ställer upp i F19-klassen på såväl 60 meter slätt som 60 meter häck och är topp sju på rankinglistorna inför FM.

För finalplats krävs stolpe in; Kuppishallen har bara fem banor.

– Når hon final på 60 meter på lördag så har hon fått en riktigt bra början på sitt FM. Och det är en finalplats hon siktar på. Hon måste nog ”persa” (under 7.81) för att nå dit, säger Frank Ottesen.

– Och på häcken på söndag så krävs det också ”pers” för final. Hon har gjort 9,02 i vinter och måste under nio sekunder nu.