DELA

25-åring vill locka ålänningar

MOTION. Lagom till 25-årsdagen flyttar Semesterloppet i Eckerö ”hem” igen till Käringsundsbyn från Solvallen, där det huserat de senaste fem åren. Nu hoppas arrangören på fler ålänningar i loppet.
På lördag är det dags för den 25:e upplagan av Semesterloppet i Eckerö. Loppet tog sin början 1983 efter att Lasse Eriksson tagit initiativet att arrangera ett motionslopp för lokala motionärer och turister. Det första loppet hölls samma år den andra lördagen i juli i Käringsundsbyn. Då fanns endast sträckan 16 kilometer och klasserna var damer och herrar, som sprang genom skogarna till viken i Skag och sedan längs Skagvägen tillbaka.

75 procent färre
Konceptet ändrades senare till en fyra kilometer lång bana med varvning, med distanserna 4, 8 och 12 kilometer att välja på. För fem år sedan tvingades tävlingen flytta från Käringsundsbyn till Solvallen, vilket gjorde att deltagarantalet rasade med 75 procent, berättar arrangören Tapani Sivén från Eckerö IK.
– Nu har Käringsundsbyn nya ägare och loppet har återvänt till ”sitt hem”, säger han.
I år har man skippat knatteloppen på grund av få deltagare och fokuserar i stället på klasserna herrar 12 kilometer, damer 8 kilometer, motion 4, 8 och 12 kilometer, flickor under 16 år 4 kilometer samt pojkar under 16 år 4 kilometer.

Bastu efter loppet
– Alla som fullföljer loppet får en minnesmedalj, och herr- och damvinnarna får Eckerö Linjens vandringspris, säger Sivén, som vill att fler ålänningar ställer upp i årets lopp.
– De flesta deltagare de senaste åren har varit från Sverige. Vi har också haft deltagare från fastlandet, Tyskland, Spanien och till och med USA. I år hoppas vi verkligen att de åländska motionärerna kommer till Käringsundsbyn på lördag, säger han och tillägger att det bjuds på bastu efter loppet.

FREDRIK EKMAN