DELA

Yle visar OS, men Åland vill se TV3

Infrastrukturministern berättar att landskapsregeringen försökt se till att man ska kunna se de olympiska spelen på svensk tv på Åland.
Om man vill se OS på tv på Åland så får man vända sig till Yle, som visar OS även med svenskspråkig kommentator på Yle Fem. Rättigheterna att sända från de olympiska spelen säljs i varje land. I Finland köptes rättigheterna av Yle och i Sverige av Viasat.

Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) berättar att man från landskapsregeringen försökt få till så att man skulle få se TV3:s sändningar från de olympiska spelen på Åland.

– Vi har mötts av ett genuint ointresse från Yle, kan jag diplomatiskt säga, säger Mika Nordberg.

Handlar det om pengar?

– Det är ju så att Yle köpt rättigheterna för att sända OS i Finland och de vill ha ekonomisk kompensation för det, men vi hade inte kommit så långt att börja prata om summor, säger Mika Nordberg.

De som har tecknat ett Viasat-paket med Ålcom kan se OS på svenska berättar vd Daniel Dahlén. Genom ett samarbete med Yle kan Viasat visa OS i Finland och på Åland.

– Viasat har sina sportkanaler där OS sänds, sedan kan man se tre specialkanaler, Ridsport, Fotboll och Golf med fördjupningar av de sporterna.

Frans Jansson/Nina Smeds