DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>ÖDE Wirrans i Godby står fortfarande tomt, nästan tre år efter det dramatiska tillslaget mot krögarparet. Nu visar det sig att den planerade rättegången kanske aldrig blir av.

Wirrans-rättegång läggs troligen ner

Rättegången mot Wirrans har fått ett preliminärt datum i Ålands tingsrätt, mars-april 2016.

Men det troliga är att rättegången blir inställd – för gott.
Snart har det gått tre år sedan CKP gjorde husrannsakan hos krögarparet som drev Wirrans och Godby kongresshotell i Godby och grep dem misstänkta för människohandel eftersom de hade anställda från Thailand som enligt uppgift hade utnyttjats som arbetstagare.

Senare mildrades rubriceringen till ockerliknande diskriminering i arbetslivet.

Nästa stora problem blev att stämma in de tiotal målsägande och vittnen som bor i Thailand till rättegången i Mariehamn.

För att kunna göra det behövdes det både ett rättegångsdatum och thailändarnas adresser. Det är nu ordnat, men hur det går med delgivningarna är minst sagt höljt i dunkel.

Juhani Korhonen, regeringsråd på justitieministeriet i Helsingfors, förklarar varför rättegångsdatum är satt så långt framåt som till mars-april nästa år.

– Det beror på att Finland och Thailand inte har något utlämningsavtal och inte är parter i samma konvention. Vi har ingen bas att arbeta från. Allt beror på de thailändska myndigheternas goda vilja.

– Vi gör inget förrän vi får ett svar från Thailand – om det någonsin kommer något svar.

Läs mer i papperstidningen!