DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Vissa saker måste ske snabbare än 2051”

Gemensam strävan efter en hållbar utveckling på Åland 2051 är målet för nätverket bärkraft. Johan Kuylenstierna var inbjuden till forumet där man presenterade agendan.
Johan Kuylenstierna är vd för forskningsinstitutet SEI, Stockholm Environment Institute. Institutet arbetar med forsknings- och miljöfrågor på både global och lokal nivå och finns i sex olika länder. Kuylenstierna var med på forumet för att ge sitt internationella perspektiv och reflektera kring det åländska utvecklings- och hållbarhetsarbetet. Han tycker att hållbarhetsagendan för Åland 2051 är en bra strategi som är väl förankrad.

– En av de bättre strategidokumenten jag läst. Det är bra att man vågat lyfta svåra frågor som till exempel hållbar konsumtion som är en stor utmaning.

Han menar att det är viktigt att kunna jobba genom hela samhället.

Är 2051 för långt fram i tiden?

– Vissa saker måste såklart ske snabbare än först år 2051. Och en tid så långt i framtiden kan för vissa kännas som att de inte behöver bry sig, det blir en undanflykt. Därför är det viktigt att ha delmål små etapper som visar var vi är i dag och vad vi kan göra.

Hur länge ska samhället kunna leva på tillväxt?

– Tillväxt kan vara många olika saker. Det handlar om hur det ser ut och vad det byggs på. Det behöver inte bara handla om tillväxt av prylar.

– Att inte slänga mat och fundera över konsumtion av kläder och vilka resor man gör. Det har en enorm betydelse för miljön.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!