DELA

”Vi vill hålla kvar de åländska råvarorna”

Om de cirka femton lantbrukarna väljer bort Dahlmans kan slakteriverksamhetens framtid vara i fara.

– Det är allvarligt. Det skulle inte vara bra för oss om vi tappade större slaktvolymer, säger Dahlmans vd Johannes Dahlman.
Johannes Dahlman har förståelse för producenternas beslut att se över vilka alternativ som finns för slakten, den ekonomiska situationen blir mer pressad för lantbrukarna när stöden minskar och priserna sjunker.

– Vi vill hålla kvar den här åländska råvaran på Åland och i våra butiker och skolor. Vi har en bra dialog med producenterna och vi vill vända det nyfunna intresset för åländskt kött till en möjlighet på längre sikt, säger han.

I Sverige har antalet gårdar och likaså utbudet minskat på längre sikt. När efterfrågan stiger gör priserna det samma. Generellt har priset på nötkött stigit i Sverige, exempelvis på kor har det stigit nära en euro. Samtidigt har priset under de senaste två åren minskat med cirka 10 cent i Finland.

Den största prisskillnaden från Sverige är vilket pris som mjölkkor ger, enligt Dahlman.

Kan man inte bara ta mer betalt för åländskt kött?

– Närproducerat kött prissätts högre, inte bara på Åland men det handlar om en balans mellan närproducerat kvalitétskött och vad som importeras och säljs till ett lägre pris. Vi vill erbjuda så bra priser som möjligt men vi är på den finska marknaden och får betalt därefter, säger Dahlman.

Läs mer i onsdagens Nya Åland