DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>TILLBOMMAT Tvättservice lokal i Jomala Dalkarby är igenbommad och tyst. Två nya säckar med tvätt har lämnats vid entrén sedan i fredags.

”Vi sitter fast i problemet”

– Vi har inte sett ägaren på två veckor. Vi har bett om att få besked men det går inte. Vi sitter fast i problemet.

Så säger anställda på Tvättservice Åland som Nya Åland talat med.
I tre tidigare artiklar har Nya Åland beskrivit situationen i tvättföretaget vars verksamhet till största delen skötts av utländsk arbetskraft främst från Rumänien. Hittills har 36 arbetstagare ansökt om statens lånegarantipengar eftersom de är utestängda från arbetsplatsen där allt står stilla, och där ingen vet vad som gäller.

Nya Åland har under många dagar försökt få kontakt med Tvättservice ägare Sten Karlsson utan att lyckas. Vi har ringt upprepade gånger på både företagets och hans privata mobilnummer, vi har besökt fabriken och knackat på dörren till hans bostad, utan resultat.

Ett nytt besök gjordes i går. Då hade stolar plockats bort utanför entrén, en av företagets bilar parkerats framför infarten till bakgården och andra bilar flyttats.

I fredags var det aktuellt att efterlysa ägaren, men under helgen har polisen enligt uppgift fått något slags kontakt med ägaren och därför avblåstes efterlysningen.

Men för de anställdas del finns ingen lösning i sikte. Nya Åland har träffat två av dem. De vill inte avslöja sin identitet av rädsla för eventuella repressalier.

– Vi har inte sett ägaren på två veckor fast vi har försökt få kontakt med honom på olika sätt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!