DELA

Världens konstigaste katt

I min familj finns världens underligaste, men kanske också mest fantastiska katt: Leif.

Leif tror själv att han är en människa. Han har bland annat en egen plats vid matbordet och äter mycket hellre människomat än kattmat. Han är vår ledare, inte tvärtom. När Leif kommenderar oss med ett av sina befallande jamanden så lyder vi. Utan att ifrågasätta.

Bland denna katts högst underliga intressen finns bland annat att äta avokado och slåss med sitt eget ben. Ja, avokado. Han äter verkligen allt, inte bara avokado. Några av hans andra favoriter är gurka, broccoli, mango och bondbönor.

Hur kommer det sig att han har en sådan kärlek för frukt och grönsaker då? Det har vi frågat oss själva otaliga gånger. Kan det vara för att vi själva i min familj inte äter nästan något kött alls? Kanske var han vegetarian i sitt förra liv? Det är ett stort mysterium, som kanske aldrig kommer få någon lösning.

Denna katt kom till oss som en liten unge en sommar för kanske fem år sedan. Jag vet ärligt talat inte exakt hur gammal han är och jag skäms lite smått över det. Den första dagen i sitt nya hem blev han så rädd för katten som redan bodde hos oss, Misan, att han kissade ner sig i min säng. Det var ingen härlig upplevelse. Samma dag hittade han sin första vän utanför det gamla, trygga hemmet i Hammarland. Denna vän var en spargris gjord av järn som var ungefär hans egen storlek. En av mina bästa bilder på Leif är en där han vad man närmast skulle kunna kalla ligger i sked mot just denna gris. De två vännerna leker ännu ibland.

Jag nämnde tidigare att han gillar att slåss med sitt eget ben. Det där högerbenet alltså, vilken jävel. Alltid ska det bråkas. Det händer ofta att han biter sig så hårt i det att han rycker till och gnyr av smärta, men ändå fortsätter han. Benet måste ju stoppas till varje pris.

Benet är förstås inte det enda Leif jagar. Varje månad får vi åtminstonde ett par möss eller en och annan småfågel insläpade i vardagsrummet. En gång lyckades han till och med fånga en fiskmås större än han själv, då var stoltheten i den lilla kattens ögon stor.

Vad skulle livet på Gjutargränd 5 vara utan Leif? Väldigt mycket tråkigare är svaret. För vem skulle vi annars ha att ta knasiga snapchat-bilder på?

Ivar Jansson (prao)