DELA
Foto: Oliver Nyholm

Vårdödirektör krävs på avståndstagande

Rekryteringsgruppen som hittade Vårdös nye kommundirektör Andreas Johansson kallar honom nu att träffa kommunfullmäktige och kommunstyrelsen och offentligt bekräfta att han tar avstånd från sin bakgrund i extrema rörelser. Det berättar de i en insändare.

Nya Åland avslöjade som första tidning i tisdags att Andreas Johansson har ett långt förflutet inom högerextrema organsisationer. Så sent som 2013 var han talesperson för öppet rasistiska Nordisk Ungdom.

Rekryteringsgruppen består av Anders Englund, Susanne Nordberg, Jarl Danielsson och Mikael Lindholm. Deras insändare lyder som följer:

”Rekryteringskommitténs uppgift var att hitta en person som kan ta kommundirektör Magnus Sandbergs goda arbete vidare till förmån för Vårdös utveckling, vilket är mycket viktigt.

Bland de sökande fanns en ung energisk person med rätt utbildning och arbetserfarenhet. Han fick endast lovord för sitt sätt att sköta sitt arbete i en svensk kommun.

Vi kontrollerade inte hans straffregister och han berättade inte själv om sitt engagemang i Nordisk Ungdom och tidigare medlemskap i politiska föreningar, vilket är negativt. Hans straffregister är dock i dag rent då det är över 10 år sedan han som 17-åring blev dömd.

Vårdö kommunfullmäktige och styrelse samt kommuninvånarna tar starkt avstånd från alla typer av extrema och diskriminerande rörelser. Vi arbetar för en kommun där alla kommuninvånare är lika värda. Vi är en öppen och mångkulturell kommun där alla världsmedborgare kan känna sig välkomna.

När vi nu fått nya fakta på bordet kräver vi, att Andreas Johansson möter styrelsen och fullmäktige och offentligt bekräftar att han tar avstånd från de extremistiska rörelser han tidigare varit aktiv i.

Vi hoppas nu få arbetsro för att fortsätta arbetet utifrån vår värdegrund för en kommun i harmoni.”