DELA

Ubåtstipsare har fartyg på Åland

Sent i går kväll kom nyheten om att svenska vrakdykare hittat ett främmande båtvrak i svenska vatten.
– Vi har hittat en ubåt som är runt trettio meter lång och tre meter bred. Det är vi 110 procent säkra på om man nu kan vara det. Den ligger på svenskt vatten och den ligger nära land. Ubåten ser modern ut och det finns inga tydliga skador på den, säger Dennis Åberg som är VD på Ocean X team till SVT Nyheter.
Dykarna videofilmade fartyget och har gett materialet till försvaret som analyserar det. Enligt de svenska experter som uttalade sig sent i går kväll är det frågan om en rysk ubåt. När ubåten har sjunikt är ännu oklart. Vissa experter hävdar att den ser modern ut medan andra tror att den kan vara från 1916. Vissa befarar också att besättningen fortfarande är inlåsta i ubåten.

Isländskt tips
Enligt Expressen fick de svenska vrakdykarna på Ocean X team ett tips av det isländska företaget Ixplorer om var de skulle leta. Platsen där ubåten hittades var enligt uppgifter i svenska medier, nära den plats som Ocean X team fått tips om.

Ett av Ixplorers forskningsfartyg, 12, ligger just nu i Berghamn i Eckerö. Där har det legat sedan januari i år.

Fartyget seglar under Panamas flagga. Enligt uppgifter till Nya Åland är det en ryss på Island som äger fartyget. Förra sommaren användes det bland annat av Ocean X team för dykningar.

Om fartyget har något med ubåtsupptäkten att göra är oklart.
Då Nyan under måndagskvällen ringer upp Jyrki Sydänoja, chef för Ålands sjöbevakningsstation, har han inte nåtts av någon extra information utöver den som rapporterats i medierna.

Fram till dagsdato har sjöbevakarna på Åland inte varit inblandade i ubåtsfyndet på något sätt.
– Det är spännande och ska bli intressant att se hurdan information som kommer, säger Sydänoja.
Kan åländska sjöbevakare bli inblandade i ärendet?
– Det tror jag inte. Men vi följer läget och är intresserade av vad de hittar.
Annica Lindström
annica.lindstrom@nyan.ax
tfn 528 455