DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>KÄNNSPAKA KLIPPOR Svinö holme möter på västra sidan Ålands hav med brant stupande klippor.

Tyck till om Svinö holme

Hur ska Svinö holme i Mariehamn utvecklas på lång sikt?

Det undrar staden som nu inleder en medborgardialog.
Det finns, som Nya Åland tidigare berättat, olika alternativ för den 106 hektar stora Svinö holme som ligger utanför Espholm södra Mariehamn.

Ett är annat ön förbinds med fastlandet med en gång- och cykelbro och utvecklas till ett rekreationsområde. Ett är att man bygger en småskalig och lyxig skärgårdsstad för 1 300 personer och ett är en hårt exploaterad tvillingstad med bostäder för 6 300 personer.

– Alla alternativ utgår från hållbar planering och tar hänsyn till resultat av natur- och miljöutredningar samt nuvarande ägoförhållanden. Svinö kan exempelvis bli en föregångare med förnybara lokala energilösningar. Nu vill Mariehamns stad veta hur du önskar att Svinö skulle utvecklas på lång sikt, vilket alternativ du tycker är bäst, skriver staden i ett pressmeddelande.

– Från fredagen 3 juli till och med måndagen 27 augusti presenteras de tre alternativen i en utställning på stadsbiblioteket. Där kan du även se en kort informationsfilm. Allt från utställningen finns dessutom publicerat på www.mariehamn.ax/svino

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!