DELA

Twitterfavoriter

Jag har ett twitterkonto, men det skulle aldrig falla mig in att skriva något på det. Ändå använder jag det ganska mycket för att det är så lätt att se vad inflytelserika personer och grupper tycker om saker och ting.

Såhär i brexit-tider är den brittiska kolonialhistorien extra intressant. Kontot ”Crimes of Britain” dokumenterar och publicerar vidriga saker det Brittiska imperiet gjorde och gör. Ett viktigt uppvaknande då det känns som att britter ofta skäms mycket mindre över sin koloniala historia än andra stora kolonialmakter.

Då brexit-röstningen blev ett faktum poängterade kontot ironin i den brittiska högerns tal om att Storbritannien nu återerövrat sin självständighet samtidigt som landet fortfarande ockuperar en del av Irland. Tweetsen är aldrig trevlig läsning, men en viktig påminnelse varje gång man hör en britt som är stolt över det brittiska imperiet.

”Kings of Iona” är en annan favorit. Kontot twittrar bitande satir om den irländska katolska tankesmedjan Iona Institute. Tankesmedjan är ärkekonservativ och blev känd bland unga i Irland för sitt inbitna motstånd till abort och rättigheter för hbtqi+människor. En av tweetsen lyder fritt översatt såhär. ”Om vi tillåter abort i Irland betyder det att irländska flygbolag kommer bli av med en massa intäkter från kvinnor som inte längre behöver resa. Vi tänker faktiskt bara på ekonomin!”. Enligt statistik från det brittiska sjukvårdssystemet så uppger i snitt tio kvinnor om dagen irländska adresser då de tar del av en behandling som deras hemland förvägrar dem.

Twitter är spännande när man måste fatta sig kort och använder skarp retorik. Mitt starkaste exempel på det kommer från två olika tre bokstäver långa förkortningar. IDF och ISM. Israeliska militären och den internationella solidaritetsrörelsen i Palestina.

IDF gör bruk av mycket hårt och stiliserat bildspråk. Jag kommer ihåg när jag först börjat följa kontot och en bild med text i rött och svart postades. På bilden stod knivattack i stora bokstäver och i själva meddelandet stod att terroristerna skjutits. Nästa dag twittrar ISM (via den israeliska människorättsorganisationen Btselem) en film som visar hur en avväpnad och orörlig knivman på nära håll skjuts i huvudet av en israelisk soldat i vad som bara kan beskrivas som en avrättning. Man kan beskriva en händelse radikalt olika på ynka 140 tecken.