DELA

”Två sorters tyskar känner till Åland”

En tysk radiojournalist har gjort ett reportage med intressanta möten längs den åländska postvägen och fascinerats av det åländska medielandskapet.
Nästa sommar blir det radioreportage om den åländska postvägen och vad som finns längs den i tysk public-service radio. Frilansjournalisten Dieter Wulf från Berlin har rest längs den åländska postvägen sedan den 12 juni. Han inledde med postrodden och sedan dess har han träffat fascinerande människor runtom på Ålandsöarna.

– Den historiska postvägen är bara min krok. Jag är intresserad av historierna och ödena som finns runt hörnet, säger Dieter Wulf.

Han har upptäckt att många, särskilt i skärgården, övertygat menar att de bor i paradiset och han berättar att det är intressant för honom hur så många ändå lämnar skärgården.

– Paradiset håller på att få slut på folk, säger han.

Dieter Wulf berättar om några fascinerande människor han mött på sin resa.

– I Tyskland finns två sorters människor som känner till Åland. Kajakpaddlare och frimärkssamlare. I Bomarsund träffade jag ett tyskt par i åttioårsåldern med kajaker av en typ jag aldrig sett förut. De var tillverkade från grunden enligt hundratals år gamla ritningar från Alaska. Paret sov utomhus på obebodda holmar varje natt i en hel månad, säger han.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!