DELA

Tv-stjärna styr fartyg mot Mariehamn

Under lördagskvällen lämnade M/S Artania hamnen i Kiel för en 14-dagars kryssning i Östersjön. Första stopp var Mariehamn under måndagen.

– Vi var här för en annan kryssning för två veckor sedan, säger kapten Morten Hansen.

Se lyxkryssaren från insidan i vårt bildspel. Klicka här!
Mariehamn står som första anhalt på resan för de 1,150 passagerare ombord som kunde gå iland i Västra hamnen på måndagen. Samtidigt går Nya Åland ombord, inbjudna för en guidad tur på fartyget.

– Det är andra gången vi är här i år nu och förra sommaren var vi också här under två turer, säger kapten Morten Hansen.

Under dagen i Mariehamn är tio bussar specialchartrade för att erbjuda passagerna organiserade turer till Eckerö och runt på öar för att se turistattraktioner.

– 90 procent av passagerarna är tysktalande från Tyskland, Österrike och Schweiz. De är intresserade av Skandinavien och är här för att lära sig om platserna runt Östersjön, säger han.

Själv tänker Morten Hansen passa på att ta en cykeltur fram och tillbaka till Eckerö.

– Det har jag gjort vid tidigare besök på Åland, säger han.

Vän med kungligheter

 

Morten Hansen bor sedan 22 år i Österrike men är uppvuxen i Tromsö i Norge. Dit kommer M/S Artania ta honom vid en Norge-tur senare i sommar, och han får möjlighet att träffa släkt och vänner.

– Jag trivs på havet och har varit på fartyg i så många år. Det är min grej. Man måste tycka om människor i det här yrket, annars kan man jobba på en containerbåt där man inte behöver prata med någon, säger han.

Morten Hansen har 25 yrkessamma år till havs bakom sig, varav som kapten i 15 år. Under åren har han också varit kapten för privata yachter och fört kungligheter, presidenter och Hollywood-kändisar över haven.

– Kungen av Bahrain är en personlig vän, sedan har jag jobbat för Gene Hackman, Jodie Foster och prins Albert av Monaco, säger han, och tillägger:

– Men även den finska Formel 1-föraren Mika Häkkinen!

Tysk tv-kändis ombord

 

När vi guidas genom fartygets olika däck, pratar Morten Hansen gärna och ofta med passagerare och personal. Passagerarna känner redan väl till honom och fartyget då han i sex år varit med i en dokumentärserie på tysk tv.

– Serien handlar om kaptenens dagliga göromål, som tekniska problem och när jag pratar med gäster. Vi har nu filmat den 230:e avsnittet, säger han.

För denna resa till Åland följer dock inget tv-team med, då han berättar att tittare hellre vill se mer exotiska platser, vilka kryssningsfartyget besöker under vinterhalvåret.

– Det är ett yngre klientel på dessa sommarkryssningar, medan vinterkryssningarna till sydliga breddgrader främst lockar pensionärer med god ekonomi.

Kryssningarna till Skandinavien uppskattas och blir ofta fullbokade. Han berättar att han också fått god respons från passagerarna från besöken i Mariehamn, även om ruttens höjdpunkt ändå är St. Petersburg.

– De tycker att det är trevligt och intimt här, och att Mariehamn har en överskådlig stadskärna. Sedan tycker passagerarna om landskapet och skärgården förstås. Jag hör också hela tiden att man tycker att det är så vänliga människor här, säger han.

Läs med i dagens Nya Åland