DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tungrott för Ålands Sjödagar

Stor förlust andra året i rad för Sjödagarna. Det slutgiltiga beslutet tas av förbundet i november men ordförande Astrid Olhagen ser inga goda förutsättningar för Sjödagarna 2017.
Trots att allt arbete var ideellt kommer årets Sjödagar att gå back, igen. I mitten av nästa vecka blir bokslutet klart men i stora drag rör det sig om ett minus på 12 000 euro. I fjol gick man back 24 000 euro. Orsaken till årets siffror beror på två orsaker säger Astrid Olhagen. Dels fick man en stor räkning från Alandia på 10 000 euro för pensionsförsäkringar som egentligen hör ihop med förra året då man hade haft många anställda.

– Vi trodde vi var färdiga med fjolåret men tydligen inte, säger Olhagen.

Den andra orsaken till årets minusresultat är att Sjödagarna inte fick någon huvudsponsor. Tidigare har man budgeterat 14 000 euro i sponsorpengar men nu fick man endast ihop 2 000.

– Det känns som att näringslivet tappat intresse för Sjödagarna. Det höll i 26 år men kanske inte längre, säger Olhagen.

Hon säger att det var en trött och besviken styrelse som höll möte i torsdags. De vet inte hur de ska täcka förlusten i år. Hur framtiden för Sjödagarna ser ut fattas av förbundsmötet den 3 november. Personligen säger Olhagen att hon inte ser några goda förutsättningar för sjödagarna 2017, i alla fall inte i den form som det är nu.

– Men det är ju inte upp till mig att besluta,säger hon.