DELA
Foto: Erkki SantamalaÅR 2011Nipå har också stått för många smågalna idéer, som då strandpromenaden mellan Lotsbroverket och Fiskehamnen blev en konstvandring.

Trettio år firas med Nordens institut på Åland

I helgen firar Nordens institut på Åland 30-årsjubileum.

Festen på fredagen är öppen för alla.
Nordens institut på Åland har genom åren stått för otaliga gästspel, kluriga idéer, tävlingar, böcker och nordiska samarbeten. Harriet Lundell har varit sekreterare sedan starten 1985.

– De första femton åren var vi bara två anställda, jag och direktören Asger Albjerg, säger Lundell.

Då höll de till i landskapets bottenvåning.

– Det första vi gjorde var ett seminarium som vi kallade ”Hotbilder och motbilder”. Med tanke på att vi bara var två personer, var vi mycket aktiva. Det sades att vi hade bland de största telefonräkningarna i huset.

Redan från början blev Nordens institut välkomnat av ålänningarna, även om det tog några år innan man hittade till evenemangen.

– Vi har alltid gjort många skolbesök, och det har gett resultat, säger Lundell.

Mycket har förändrats, framför allt administrativt, under de trettio åren. I dag har Nordens institut på Åland tre anställda av Nordiska ministerrådet och Harriet Lundell som är landskapsanställd.

– Vi har lärt oss nya saker hela tiden. I dag tycker jag att vi är en stark kulturell institution som de flesta ålänningar är medvetna om.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!