DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>ALLT SOM BEHÖVS Traditionella gummistövlar, av märket Isänta, är tävlingsredskapet i EM i stövelkast.

Stortävling i stövelkast i höst

Europamästerskapen i stövelkastning ordnas i Mariehamn i september.
– Vi har inte lagt ut anmälningsformulären ännu men vi räknar med ett hundratal deltagare.

Det säger Taimi Kiviharju, aktiv stövelkastare och styrelsemedlem i Södertäljeföreningen Kultuuriklubi som har ett djupt engagemang i sporten.

EM-tävlingen på Wiklöf Holding Arena den 6-7 september är ett samarbete mellan de finländska och svenska stövelkastarförbunden.

Deltagarna kommer inte bara från Finland och Sverige. Också i Italien, Ryssland, Tyskland, Estland och ”eventuellt Polen” förbereder män och kvinnor sig för tävlingen.

I Finland anmäler man sig via stövelkastarförbundets Suomen saappaanheittoliittos hemsida. Förbundet har runt fyrtio medlemsföreningar med 4 500 aktiva kastare.

Någon dyr utrustning behövs inte. Deltagarna kastar inhemska Isäntä-stövlar. I damklassen storlek 38 och i herrklassen storlek 43.

– Tekniken är ungefär densamma som i diskus. Man kan stå stilla på platsen och kasta men man får bättre resultat om man snurrar runt ett par varv först, säger Taimi Kiviharju.