DELA
Foto: Harriet Tuominen

Stöd för åländsk parlamentsplats

Nils Torvalds understöder ett katalanskt förslag som kan ge Åland en plats i Bryssel.
Europaparlamentet håller på att reformera vallagen för europaparlamentsval. I samband med reformen vill Josep-Maria Terricabras, europaparlamentariker från Katalonien, att europaparlamentet ska uppmana medlemsländer att ge lagstiftande regioner, som Åland, rätten till en egen valkrets i EU-valet. Godkänns förslaget kan Åland få en egen plats i EU-parlamentet.

Nils Torvalds (SFP) understödde förslaget under den liberala Aldegruppens möte.

– Torvalds var väldigt tydlig med att Åland har en principiell rätt att bilda en egen valkrets i europaparlamentsvalet, säger Torvalds specialmedarbetare Anton Nilsson.

Att det katalanska initiativet går igenom anser Torvalds osannolikt, eftersom EU i dag styrs av länder som haft tydliga stormaktsambitioner och mindre perifera områden var har svårt att få igenom sina krav

– Det betyder inte att frågan är avgjord för all framtid, utan vi kommer fortsätta att lyfta den, säger Torvalds i ett pressmeddelande.

Aldegruppens ordförande Guy Verhofstadt besvarade Torvalds anförande med att ett alternativ kunde vara att lyfta frågan nästa gång man diskuterar en fördragsändring för EU.

Nästa vecka ska parlamentet rösta om förslaget.

<”Byline tfn”>